Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kdo je slavil na oskarjih?

5. 3. 2018; 08.00
Avtor: V. M. / STA
OSKARJI

foto: Profimedia

Letos izrazitega favorita za oskarje ni bilo, vlogo pa je komajda uresničil film Oblika vode, ki je ob 13 nominacijah dobil štiri nagrade.

Podelitev oskarjev je minila v znamenju trenutnih vročih družbenih in političnih tem, vendar te niso prevladovale. Sicer pa se oskarji soočajo s padanjem gledanosti. Voditelj slavnostne prireditve Jimmy Kimmel se je pošalil, da bi bilo to lahko zaradi predolgega programa podelitve.

In kdo je iz prestižne podelitve odkorakal z zlatim kipcem?

Romantični fantazijski film režiserja Guillerma del Tora z naslovom Oblika vode je na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu pobral štiri pozlačene kipce, vključno za najboljši film. S tremi oskarji mu je sledila vojna drama Dunkirk, po dva oskarja pa sta dobila filma Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom.

Film Oblika vode je prejel štiri pozlačene kipce.

Film za sodobne ženske

Film Oblika vode je dobil še oskarja za režijo (Guillermo del Toro), za izvirno glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo (Paul Denham Austerberry). Dunkirk je osvojil tri oskarje v tehničnih kategorija - (montaža, oblikovanje zvoka ter montaža filma. Voditelj Jimmy Kimmel se je pošalil, da je Oblika vode ustrezen film za današnje čase, ker se morajo ženske zaradi nadlegovanj in napadov moških po novem zaljubiti v ribe. Kimmel je tudi kipec, nagrado oskar, opisal kot idealnega moškega za Hollywood, ker ima roke na vidnem mestu ob sebi, poleg tega pa nima penisa.

Vloge, ki so zaznamovale oskarje …

Za Najtemnejšo uro je oskarja za glavno moško vlogo v skladu s pričakovanji osvojil Gary Oldman z upodobitvijo Winstona Churchilla, film pa je prejel tudi oskarja za masko.

Frances McDormand je za film Trije plakati pred mestom osvojila oskarja za glavno žensko vlogo, Sam Rockwell pa je v istem filmu dobil oskarja za stransko moško vlogo.

Iztrebljevalec 2049 je dobil oskarja za vizualne učinke in fotografijo, film Koko in velika skrivnost je dobil oskarja za celovečerni animirani film in izvirno pesem, nagrado za najboljši film v tujem jeziku pa je osvojil film Fantastična ženska (Čile).

Frances McDormand je osvojila oskarja za glavno žensko vlogo. foto: Profimedia

prejšnji članek
TVS: Kaj se dogaja med Bobovnikom in Ladiko?
Svet slavnih
TVS: Kaj se dogaja med Bobovnikom in Ladiko?
naslednji članek
Umrl igralec serije M.A.S.H.
Svet slavnih
Umrl igralec serije M.A.S.H.