Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Urednik na Planet TV o krutih dogodkih tako, kot so se zgodili

15. 4. 2018; 08.00
Avtor: Marjana Vovk, Vklop
blaž jarc

Urednik Kartoteke je Blaž Jarc. foto: Planet TV

Dokumentarna oddaja Kartoteka bo prikazala krute dogodke tako, kot so se zgodili.

Na Planet TV  prihaja Kartoteka, serija desetih dokumentarnih oddaj o posameznih primerih prekrškov, zločinov in kriminalnih dejanj, ki so s svojo vsebino spremenili Slovenijo.
»Projekt je izjemno zahteven,« pojasnjuje urednik oddaje Blaž Jarc. »To je kar dolg format, poln igranih prizorov, sogovornikov, ki so bili očividci kriminalnih zgodb ali so bili v njih celo soudeleženi. Gre za pogovore z družinskimi člani umorjenih, za pogovore z morilci. To je format, ki se z igranimi prizori ves čas spogleduje s filmom.« Zato serijo pripravlja skupina ustvarjalcev: glavni raziskovalec večine epizod je Vitomir Petrović, Igor Krmelj je pripovedovalec zgodb, Sven Begović režiser, Mirko Mayer je aktivno sodeloval pri pripravi zgodb …

Zakaj ste se odločili za takšno oddajo?


Iz več razlogov. Ker takšne oddaje pri nas še ni bilo v takšni obliki, ker imamo v Sloveniji presenetljivo veliko število krutih umorov, neverjetnih zgodb, ki jih bomo v Kartoteki predstavili v povsem drugačni luči. Z rekonstrukcijami resničnih dogodkov, nikoli prej objavljenimi pogovori z morilci ter še in še.

V kakšnem smislu so ti primeri vplivali na Slovenijo oziroma kaj pride v poštev za izbor tem v oddaji?
Vam bom odgovoril z vprašanjem, če smem. Ste bili kdaj zaskrbljeni zaradi slabo označenih uvozov na avtocesto, dokler se ni zgodila usodna vožnja v napačno smer, ki je vzela tri življenja? Zdaj imamo po vsej državi ogromne opozorilne znake, a se kljub temu skorajda vsak mesec kdo zapelje v napačno smer. Dajem vam primer. V poštev torej pridejo teme, ki so spremenile naše dojemanje, obnašanje ali pozneje celo zakonodajo.

Kako se lotite raziskave in obravnave teme? S kakšnimi težavami se ob tem spoprijemate?


To je izjemno dolgotrajen proces. Najprej smo naredili nekaj krogov izbora tem, poklicali vse sodelujoče, se posvetovali s policijo, navezali stik z vsemi strokovnjaki in nato presodili, ali je tema v resnici smotrna. O težavah pa niti ne bi začel. Samo predstavljajte si, kako težko je pridobiti vsa dovoljenja, pripomočke, pištole, avtomobile in oblačila za eno samo rekonstrukcijo umora.

Komu je oddaja namenjena?
To je oddaja, ki razgalja najbolj deviantne posameznike v naši družbi in ki bo prvič pokazala izbrane krute dogodke tako, kot so se zgodili. Ta oddaja je za vse, ki imajo radi dobre, resnične zgodbe, za vse, ki imajo radi filmske prizore.

prejšnji članek
Nekdanja voditeljica na Pop TV žaluje
Svet slavnih
Nekdanja voditeljica na Pop TV žaluje
naslednji članek
Nataša Tič Ralijan na novi poti ne gleda nazaj
Svet slavnih
Nataša Tič Ralijan na novi poti ne gleda nazaj