1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Priznal: Primož Dolničar v oddaji ni znal kuhati

9. 6. 2018; 09.00
Avtor: Brigita Potočki, Vklop
primož dolničar

»V resničnostnih šovih me ne boste videli,« pravi Primož Dolničar. foto: 24Kitchen

Primoža sem ujela v njegovi mizarski delavnici, kjer je ravno izdeloval še zadnje detajle postelje, ki bo naslednji dan že pri naročniku. Mizarstvo ima v genih, pravi. Njegov dedek je bil modelni mizar, sam pa je že od nekdaj rad ustvarjal z lesom.

Tudi v gledališču, kjer je v študentskih letih plesal, je velikokrat sam izdelal in postavil sceno. Resneje se je začel s tem ukvarjati v oddaji Interieri, ki jo je snemal v Zagrebu. Ko je za oddajo opremljal hiše, je sprva delal skupaj z najetimi mizarji, od katerih se je veliko naučil, zdaj pa že deset let to dela profesionalno, a samo po naročilu. »Moje stranke so večinoma ženske,« v smehu pravi Primož, »pa ne vem, zakaj.« Ko se je preselil nazaj v Ljubljano, se je porodila ideja za kuharsko oddajo in nastala je Coolinarika, ki so jo predvajali v nacionalkini oddaji Tistega lepega popoldneva. A to so bili začetki, ki se jih Primož danes rad spominja, pravi pa, da je od takrat v kuhariji precej napredoval. Trenutno ga lahko kot edinega Slovenca spremljamo na programu 24Kitchen v njegovi novi kuharski oddaji V kuhinji s Primožem.

Kaj od tega, kar počnete in s čimer se ukvarjate, je vaša prva ljubezen? Je to filozofija, mizarstvo, kuhanje, režiranje, snemanje, fotografiranje, ples …?


Kaj pa vem. Vse skupaj, bi rekel. Sem kot en sultan z malim haremom ljubezni okoli sebe. Mizarstvo me res zelo veseli, je moja velika ljubezen. Je pa tudi najbolj naporna. Potem pa seveda kuharija. Še vedno me zelo veselita tudi fotografija in režija. To so te moje ljubezni, ki se tudi zelo lepo pokrivajo med sabo, kar je super. Malo sem se postaral, tako da plešem ne več, tudi študent nisem več. Zelo sem srečen, da lahko delam tisto, kar me v življenju veseli. Iz hobija sem tako rekoč naredil posel.

Kdaj se je začela vaša kulinarična avantura?
Z oddajo Coolinarika, ki je bila predvajana na TV Slovenija. Takrat se je vse skupaj zares začelo. To je bilo pred kakšnimi 15 leti. V tej oddaji sem izpostavljal različne zgodbe in jih povezal s kuhanjem. Je pa res, da sem začel kuhati zaradi te oddaje, ne obratno.

Se pravi, da ste se kuhati pravzaprav naučili med oddajo?


Ja, tako je. Na začetku mi je bilo vseeno, kako kuham, ker poudarek ni bil na tem. Potem pa me je zagrabilo in sem si rekel, da če že kuham v oddaji, je fino, da vsaj znam. In sem se začel kar hitro učiti. Tako da smo v zadnji oddaji že lahko pojedli tisto, kar sem skuhal. (smeh)

"Na začetku mi je bilo vseeno, kako kuham, ker poudarek ni bil na tem. Potem pa me je zagrabilo in sem si rekel, da če že kuham v oddaji, je fino, da vsaj znam." 

Vam kdaj kdo očita, da niste pravi kuhar?
Teh stvari sicer niti ne prebiram niti ne poslušam. Me pa sem in tja kakšni kuharji napadejo, češ kaj se grem in da pojma nimam. Se pa zaradi tega ne sekiram, ker kuham tako, kot vem, da je prav. Pripravljam staro tradicionalno hrano na moderen način. Rad imam, da se na krožniku vidi, kaj jemo, posvečam se sveži hrani, kar se mi zdi najpomembnejše, in temu, da so okusi pravi in da grejo lepo skupaj. Moji krožniki so enostavni, ampak narejeni s konceptom, vezani na letne čase in pokrajino.   

V kuhinji s Primožem je vaša nova oddaja, ki se že predvaja na 24Kitchen in je v celoti posneta v vašem kulinaričnem studiu. Kakšen koncept ste tokrat ubrali?


Čisto enostaven. Predstavljamo spomladanske, lahke jedi. Zraven dam tudi kakšen nasvet in pokažem kak kuharski trik.  

Kaj pa resničnostni šovi, vas zanimajo?
Ne, to pa sploh ne. Ne maram resničnostnih šovov. Enkrat so me povabili na avdicijo (za oddajo Gostilna išče šefa, op. p.), pa smo hitro zaključili, ker sem jim povedal, kaj si mislim o njih. Rekel sem, da jih sovražim. Enostavno jih ne maram. To zame ni izziv.

Če bi morali zdajle na hitro nekaj skuhati, kaj bi to bilo?


Hm ... Z Miho, mojim pomočnikom, že ves teden jeva ostanke od zadnje oddaje V kuhinji s Primožem, tako da je vsak dan kaj drugega. Včeraj sva jedla mlad pečen krompir s šparglji, en dan prej juho z rezanci. Skratka, poskušam čim manj metati stran.

Kakšni so vaši načrti za naprej, se že kuha kaj novega?
Pripravljam že novo oddajo za 24Kitchen, ki bo potopisna. Prvo oddajo bomo snemali že kmalu. Želel sem namreč predstaviti peko vola in nikjer nisem našel nikogar, ki bi to še počel, zato smo se odločili, da ga spečemo sami in spotoma posnamemo še prvo oddajo. Potem pa se za mesec in pol odpravimo naprej na Hrvaško, v Srbijo, Bosno … Ampak o tem kaj več kmalu.  

prejšnji članek
Najlepša skrivnost Jakova Faka
Svet slavnih
Najlepša skrivnost Jakova Faka
naslednji članek
Je Jure Košir res tako popoln?
Svet slavnih
Je Jure Košir res tako popoln?
#obraziavenija
obraziavenija