Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pozor, tako prepoznamo notranjo kilo

23. 11. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
bolečine v trebuhu

bolečina foto: dreamstime

Kila, pruh ali hernija je običajno dobro vidna na površini telesa, lahko pa se pojavi tudi v notranjosti, zaradi česar jo pogosto odkrijejo šele, ko se pojavijo zapleti. Najhujša posledica nezdravljene notranje kile je smrt.

Kaj je pravzaprav kila?

Gre za vrinjenje oziroma izstopanje tkiva. Stanje nastopi, ko skozi nenaravno razširjeno odprtino v mišičnih strukturah zdrsne del tkiva ali organa. Do zdrsa lahko privede naprezanje, ki razmakne oslabljene mišice na področju telesnih votlin, kot je denimo trebuh. V kolikor gre za zunanjo kilo, boste slednjo prepoznali po vidni izboklini, ki je jasneje vidna v stanju, ko so trebušne mišice napete. Najpogostejša je dimeljska kila, poznamo pa še popkovno, stegensko, pooperativno in kilo v zgornjem delu trebuha, nad popkom.

Notranjo kilo je težko prepoznati

Pri notranji kili se ne pojavi najbolj očiten simptom – izboklina, zaradi česar jo težje prepoznamo, odkrijemo. V primeru notranje kile gre namreč za premik črevesja v obstoječi žep trebušne votline, kar lahko izzove močne bolečine. Ni pa nujno. Nemalokrat nanjo nakazuje šele zaplet, kot je denimo ukleščeno črevesje in zaprtje.

Da gre za ukleščeno kilo nakazujejo naslednji simptomi, ob pojavu katerih je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč:

-slabost

-bruhanje

-nepravilno odvajanje blata

-napenjanje

-refluks želodčne kisline

Kaj pa se zgodi, če ukleščeno kilo ne zdravimo? Med najhujše posledice sodi gangrena črevesja, žal pa lahko stanje v primeru zapletov vodi tudi v smrt.

trebuh, bolečine, slabost, bruhanje

trebuh, bolečine, slabost, bruhanje foto: Dreamstime

prejšnji članek
Ste pod stresom?
Zdravje
Ste pod stresom?
naslednji članek
Uspavajte se z mlekom
Kulinarika
Uspavajte se z mlekom