stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Z ženo se za božično-novoletne praznike ne obdarujeta

24. 12. 2018; 04.03
Avtor: Teja Pelko
Gregor Avsenik

Gregor si je za novoletne zaobljube zadal, da bo nadaljeval ustvarjalno delo, ustvaril nov glasbeni album in se še bolj posvetil kitari in urjenju, tako da se bo na oder podal čim bolj pripravljen. foto: Last izvajalca

Gregor Avsenik, najmlajši sin utemeljitelja narodno-zabavne glasbe v Sloveniji Slavka Avsenika, ima na božično-novoletne praznike zelo lepe spomine. Te se je trudil in se še vedno trudi ustvariti tudi svojim potomcem: sinovom Primožu, Sašu in Alešu ter hčerkama Moniki in Nataši. Na kakšen način pa izveste v nadaljevanju.

Kateri je vaš najlepši spomin na božično-novoletne praznike?



V tem trenutku mi najprej pade na misel božič, ko je brat Slavko pripravil priredbo za naše otroke. Takrat še zelo majhni, so prvič skupaj zaigrali in zapeli Sveto noč. Ob njihovem izvajanju smo bili deležni zadrege, ko so postajale oči vse bolj mokre in nismo mogli zadržati solz, ki so počasi drsele po licih ... Med nami sta bila tudi mama in oče.

Kateri je pri vas glavni dobri mož?

Božiček.

S čim se po navadi obdarujete?

Z ženo sva se odločila, da se med seboj ne obdarujeva. Za oba je največje veselje, da imava lahko toliko otrok in da je to najino najlepše darilo. Seveda pa se toliko bolj potrudiva, da presenetiva njih. Ko so bili majhni, je bilo to vsekakor lažje, saj sva v njihovih pismih božičku vedno našla kakšno primerno igračo, katero sva dopolnila tudi s čim koristnim za vsakdanjik. Zadnja leta, ko so že nekako odrasle osebe, izbirava darila drugače (smeh).

Katarina in Gregor Avsenik s svojimi otroki in Saševim dekletom. foto: Revija Zvezde


Kako poskrbite za okrasitev doma?

Z okrasitvijo ne pretiravamo, držimo se naše stare družinske tradicije. V dnevni sobo postavimo novoletno smrekico, ob njej pa jaslice, katere nas spremljajo že skozi več generacij. Vsako leto osvežimo tudi glasbeno 'playlisto', s katero si lepšamo urice našega druženja.

Tudi Gregor Avsenik je življenje posvetil glasbi. Pri ustvarjaju melodij je sodeloval tudi z očetom in stricem Vilkom ter njunim Ansamblom bratov Avsenik, da sta zanj napisala skladbe, pa si šteje v velik privilegij. Nekatere od pesmi je kitarist in skladatelj zdaj uvrstil na album Morda pa nekoč. Ploščo je Gregor posnel s svojim sinom, harmonikarjem Sašem Avsenikom oziroma njegovim Ansamblom Saša Avsenika, na snemanjih pa se jima je pridružila še tretja glasbenica v družini, Gregorjeva hči in Saševa sestra, Monika Avsenik.


Namenite za okrasitev veliko časa in denarja?

V bistvu ne, saj nam več pomenijo okraski starejšega porekla, ki nas spremljajo že dlje časa, kot pa novi, morda navidezno lepši. Sicer jih po potrebi dopolnjujemo. Sicer pa, saj veste, od kod smo. (smeh)

Kaj je po navadi na mizi na sveti večer in kaj na silvestrovo?

Mislim, da smo za božično večerjo največkrat okusili purana s pire krompirjem in špinačo ali bučkami. Tudi orehova potica in čaj sta ob božičnih praznikih nepogrešljiva. Za novo leto oziroma za najdaljšo noč pa si ponavadi pripravimo hladno topli bife. Za nekatere je nepogrešljiv tatarski biftek, zame pa francoska solata in svinjska pečenka.

Pričarate praznično vzdušje tudi s peko potice, piškotov …?

Zaenkrat ne ... čudno ali ne? V bistvu nas iz leta v leto razvajajo znanci, sorodniki, prijatelji, ki nas založijo za več mesecev. Povrhu vsega pa nas še pocrkljajo iz kuhinje in slaščičarne naše gostilne.

Kako običajno preživite božični večer in kako silvestrovo?

Božični večer preživimo v ožjem družinskem krogu. Na silvestrovo, ko smo še skupaj praznovali, smo se po večerji najraje odpravili na ognjemet v Ljubljano ali na Bled. Po vrnitvi je sledil filmski maraton na televiziji do jutranjih ur. Letos se nama prvič obeta, da bova preživela najdaljšo noč kar sama. Sicer pa to ni nič kaj takega za dedka in babico, ali ne?

Česa se v prihajajočem letu najbolj veselite?

Najbolj se veselim jubilejnih koncertov z Sašem in njegovim ansamblom, še posebej pa tistih, kjer se nam bo pridružila tudi Monika. Konec prihodnjega avgusta bomo skupaj muzicirali kar tri dni zapored v sklopu našega 5. Festivala Avsenik.

Sašo, Monika in Gregor Avsenik. foto: ŠŠ

prejšnji članek
Noben sveti večer ne mine brez kart
Svet slavnih
Noben sveti večer ne mine brez kart
naslednji članek
Kako dolgo lahko še jeste 'božične' ostanke?
Zdravje
Kako dolgo lahko še jeste 'božične' ostanke?