pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako dolgo lahko še jeste 'božične' ostanke?

24. 12. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
božična večerja, puran

foto: Profimedia

V času bližajočih se praznikov na mizah ostane veliko količin različne hrane. Kako dolgo je le-ta še užitna?

Čeprav spodbujamo, da se potrudite in pripravite toliko hrane, kot je boste pojedli, se velikokrat vseeno zgodi, da obložena miza ostane obložena tudi po koncu božične večerje. Kako dolgo pa lahko to hrano še hranite? Če je ne hranite na pravilen način, oziroma je ne pojeste v določenem časovnem okvirju, lahko tvegate tudi hude zastrupitve. 

Če vam bo ostalo kaj praznične šunke ...

Kuhana šunka je velikokrat del božične pojedine, še večkrat pa je kar nekaj tudi ostane. Če jo boste shranili v hladilniku je ne zapirajte v plastično vrečko, ampak jo pokrite s čisto krpo, da se meso ne bo izsušilo. Vseeno pa jo dajte zmrzniti, če je ne mislite pojesti zelo hitro.

Pečena svinjina

Gre za jed, ki se lahko zelo hitro pokvari. Če imate hladilnik na 5 stopinj celzija ali manj, lahko svinjino hranite do maksimalno 48 ur. Če jo boste zmrznili, to naredite takoj in ne šele potem, ko jo boste že 2 dneva prestavljali po hladilniku. Hkrati je ne zmrzujte in odmrzujte, saj tako povečate tveganje za kakšno okužbo. 

Perutnina

Tudi perutnina v hladilniku ne bi smela biti shranjena več kot 48 ur. Pri perutnini pa morate biti dodatno pozorni, saj lahko nepravilno pripravljena vsebuje salmonelo, ki pa se dodatno razvija s hranjenjem. Dva dneva puščajte le perutnino, ki je 100 % dobro pripravljena. 

Morski sadeži

Sveži in kuhani morski sadeži imajo najkrajšo 'življenjsko dobo', če jih želite dodatno hraniti. Če niso kuhani jih lahko hranite maksimalno 1 dan, če pa so kuhani pa ne dlje kot 2 dneva. 

Najdlje pa lahko seveda hranite zelenjavo, ki lahko v hladilniku zdrži tudi več kot 3 dni. 

Vseeno so to le smernice. Vseeno morate pri uživanju shranjene hrane uporabiti tudi zdravo pamet. Če nekaj spreminja barvo in oddaja drugačen ali celo neprijeten vonj, potem le-to kar hitro zavrzite. 

prejšnji članek
Z ženo se za božično-novoletne praznike ne obdarujeta
Svet slavnih
Z ženo se za božično-novoletne praznike ne obdarujeta
naslednji članek
Praznične ideje: Kako pogrniti mizo in navdušiti goste?
Zdravje
Praznične ideje: Kako pogrniti mizo in navdušiti goste?
#nasazenazenska
nasazenazenska