Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Poslovila sta se dva legendarna balkanska igralca

3. 1. 2019; 05.00
Avtor: K.M./STA
Marko Nikolić

Marko Nikolić kot Dragiša Popadić v seriji Bolji život. foto: YouTube

V sredo sta umrla legendarni hrvaški in legendarni srbski igralec.

Hrvaško javnost je v sredo zvečer pretresla novica o nepričakovani smrti priljubljenega dramskega umetnika in igralca Iva Gregurevića, ki je zaznamoval sodobno hrvaško igralsko sceno. Gregurević je odigral vrsto opaženih vlog v več kot 100 hrvaških filmih, gledaliških predstavah in televizijskih nadaljevankah.

Gregurević je v najožjem vrhu največjih hrvaških igralcev v družbi z Borisom Dvornikom, Fabijanom Šovagovićem in Ivico Vidovićem, je danes ocenil Jutarnji list, ki spominja, da je veliki hrvaški igralec v zadnjih letih pri svojemu delu čutil posledice možganske kapi, ki jo je prestal leta 2007.

Morda njegova najboljša vloga je bila v celovečercu Čaruga režiserja Rajka Grlića iz leta 1991, v katerem je poleg naslovne vloge znanega slavonskega roparja Jova Stanisavljevića Čaruga odigral tudi eno izmed ženskih vlog. Še nedavno pa je snemal vlogo v novem filmu režiserja Ivana Gorana Viteza Dopunska nastava.

Marko Nikolić in Mina Nikolić foto: Facebook

V 73. letu starosti se je v sredo zvečer poslovil tudi legendarni srbski televizijski, gledališki in filmski igralec Marko Nikolić. Vest o smrti je na družabnih omrežjih potrdila igralčeva hčerka Mina. Srbski igralec je na območju nekdanje Jugoslavije verjetno najbolj ostal v spominu po vlogi Gige Popadića v seriji Boljše življenje.

Nikolić je umrl v bolnišnici Zvezdara, mediji pa so po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina v zadnjih mesecih poročali, da se igralec spopada s težko boleznijo.



Nikolić se je rodil 20. oktobra 1946 v Kraljevu v Srbiji. Kot igralec je diplomiral na beograjski Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo, od leta 1970 naprej pa je bil tudi član ansambla beograjskega Narodnega gledališča.

V seriji Boljše življenje (Bolji život) je igral Gigo Popadića, glavo kaotične beograjske družine Popadić, serija pa je med letoma 1987 in 1991 rušila rekorde gledanosti v tedanji Jugoslaviji.

K Nikolićevi televizijski slavi je pripomogel tudi lik Karađorđe, ki ga je upodobil v televizijskem filmu Karađorđeva smrt in v seriji Vuk Karadžić.

Med odmevnejšimi filmi oziroma serijami, v katerih je nastopil, so še Prvi splitski odred (1972), Grlom u jagode (1976), Montevideo, Bog te video! (2010) in Parada (2011). Igralec se je bil pred nekaj leti prisiljen spopasti z rakom. A je okreval in še po tem sodeloval pri več projektih, tudi pri seriji Sence nad Balkanom.

Ivo Gregurević

Ivo Gregurević foto: Facebook

prejšnji članek
Najlepši moški obraz leta 2018
Svet slavnih
Najlepši moški obraz leta 2018
naslednji članek
Klemen Bunderla uspešno prestal operacijo
Svet slavnih
Klemen Bunderla uspešno prestal operacijo