Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Zastoj Vinka Möderndorferja

25. 3. 2019; 09.00
Avtor: M. V.
zastoj

Uroš Fürst in Barbara Cerar v Zastoju igrata zakonca, ki ju čaka tragični dogodek. foto: Željko Stevanić

Režiser po petih letih snema nov pretresljiv celovečerec, v katerem igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar.

V Seči na Primorskem je padla prva klapa novega igranega celovečernega filma Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja (njegov zadnji celovečerec smo videli pred petimi leti, in sicer Inferno). Zgodba filma pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Möderndorfer o svojem novem filmu pravi: »Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. Surovi in brezobzirni kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer. Empatija, sočutje, pozornost do bližnjega, občutljivost za bolečino drugega, vse to, se zdi, izginja z zemljevida sveta. Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.« 

Peter Musevski in Mirjam Korbar v filmu Zastoj igrata drugi par, ki je povezan z nesrečo. foto: Željko Stevanić

Film bo večinoma posnet v Ljubljani in v studiu Viba film, v glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar, nastopajo pa še Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetič, Branko Završan in drugi. Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažer Andrija Zafranović, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, snemalec zvoka Peter Žerovnik, oblikovalec zvoka Julij Zornik, direktor filma Matija Kozamernik. 

prejšnji članek
Slovenski igralec velik privrženec košarke
Svet slavnih
Slovenski igralec velik privrženec košarke
naslednji članek
Pam je popljuvala resničnostne šove
Resničnostni šovi
Pam je popljuvala resničnostne šove