stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Po stopinjah Miška Kranjca

5. 6. 2019; 01.30
Avtor: T.P.
Mankica Kranjec 1

Avtorica ponosno nosi staro prekmursko ime Mankica, ki ga je dobila po dedkovi mami, njeni prababici. Ime se pojavlja v več knjigah, najpogosteje pa v dedkovem romanu Strici so mi povedali. foto: Mankica Kranjec

Vnukinja pisatelja Miška Kranjca Mankica Kranjec se je po dedkovih poteh po prekmurskih ravnicah odpravila s fotoaparatom.

Zabeleženo bo v okviru fotografske razstave z naslovom Po stopinjah mojega deda 8. junija prvič pokazala v Galeriji paviljona Expano v Murski Soboti, kjer bodo posnetki na ogled vse do konca avgusta.

Fotografski projekt je nastajal skoraj leto dni. foto: Mankica Kranjec


"To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded Miško Kranjec. Z vizualnimi podobami in skozi svoj objektiv, zlasti pa takšne, kot so videti danes, predstavljam motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je dedek preživljal svojo mladost v močvirju, kamor je rad hodil na lov in kjer je lovil ribe. V svoj objektiv sem ujela stare domačije, kjer se je rad srečeval s prijatelji, in tiste vasi, kamor se je enkrat na teden s kolesom odpeljal v pekarno po svež rženi kruh ... Mnogo teh podob danes ne obstaja več in mnoge so se močno spremenile. Nekateri rokavi Mure so izginili, nekatere poti je prerasel gozd in nekaterih hiš danes več ni. A ostalo je Prekmurje v vsej svoji preprosti čarni lepoti. Sem pričevalka nekega časa, ki je v svoji prvotni podobi izginil, a vendar ostaja v spominih ljudi, ki so tisti svet še poznali. In hkrati sem dokumentaristka podob, ki bodo mogoče nekoč izginile. Na fotografije sem skušala zabeležiti nekaj tistih drobnih vsakdanjosti in zgodb “malega človeka”, ki jih je ded z veliko ljubeznijo, kot to zna le izvrsten pisatelj, opisoval v svojih knjigah in predvsem – kot jih je nekoč doživljal tudi sam," pripoveduje Mankica.

Datum 8. junij – dan odprtja razstave – je izbran premišljeno. Razstavo bo fotografinja odprla na obletnico dedkove smrti in tako na svoj in edinstven način počastila njegovo bogato zapuščino. foto: Mankica Kranjec


Podobe je beležila celo lansko poletje. "Čeprav sem v Prekmurje z družino v preteklosti odhajala pogosto, pa so to običajno bili vedno krajši obiski. Zato sem si lansko poletje vzela čas, da doživim tisto pravo življenje med ravnicami, spim na postelji iz sena, in dolge poletne dneve preživljam med krasnimi ljudmi. Z mamo, očetom in našim psičkom Bluesom smo skupaj prepotovali Prekmurje podolgem in počez. Tam sem spoznavala tisti izjemni svet, ki ga moj ded opisuje v literarnih delih. V iskanju njegovih stopinj sem odkrivala svoje korenine in odgrinjala tiste plasti njegovega življenja, ki so mi bile doslej še neznane. Da bi ulovila prve sončne žarke, ki pronicajo skozi trte v Lendavskih goricah, sem vstajala pred sončnim vzhodom. Iskala sem jutranje meglice na presunljivih ravnicah panonskega sveta, ko sem še pred jutranjim krikom sosedovega petelina s škornji brodila po blatu prekmurskih njiv. Opazovala sem žareče sončne zahode, ko se je nad deželo spustil mrak, in več ur čakala štorklje, da priletijo v svoje gnezdo …" nastajanje posnetkov opisuje fotografinja.  

Mankica priznava, da jo je projekt popeljal na globoko čustveno popotovanje. Fotografije bo razstavila v izbranih starih lesenih prekmurskih okvirjih, ki jih je našla pri lokalnih starinarjih in bodo na stenah galerije subtilno ustvarjali povezavo med preteklostjo in sedanjostjo.

Med pripravo razstave je Mankica o dedku veliko raziskovala, ob večerih pa brala roman Strici so mi povedali, da bi si kar se da najbolje lahko predstavljala Prekmurje v njegovem času. foto: Mankica Kranjec


Razstavljene fotografije je Mankica dopolnila s citati iz dedkovih knjig in jih opremila s spomini in zgodbami njenega očeta Matjaža, ki jo je na tej edinstveni poti vodil vse od Velike Polane in Turnišča, pa do Črneca in Mirišča, nato naprej od Ložiča pa do Lendave in vse do Lendavskih goric. In nato spet nazaj v Veliko Polano. "Prav ti zapisi, ki dopolnjujejo izbrane vizualne podobe, pripovedujejo povsem svojo enkratno zgodbo o človeku, ki je bil veliko več kot le izvrsten pisatelj. Bil je človek Prekmurja in ponosna sem, da je bil moj dedek," poudarja Mankica, ki sicer dedka, ker je umrl dve leti pred njenim rojstvom, nikoli ni osebno poznala, vse življenje pa ga spoznava skozi pripovedovanja ljudi, ki so se z njim srečali, zlasti pa ji ga je približal oče Matjaž skozi zelo osebne zgodbe in spomine.

Po odprtju v Expanu bo razstava septembra nadaljevala svojo pot po drugih krajih Slovenije in širše. foto: Mankica Kranjec

prejšnji članek
Naša igralka in voditeljica v Cannesu dobila eno od glavnih vlog
Svet slavnih
Naša igralka in voditeljica v Cannesu dobila eno od glavnih vlog
naslednji članek
Kako alkohol vpliva na naše telo?
Zdravje
Kako alkohol vpliva na naše telo?