ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sara Isaković: Zavedanje je moč

10. 9. 2019; 12.00
Avtor: A.K.
Sara Isaković

Sara Isaković foto: Gašper Strniša

Nekdanja plavalka poudarja, da naša sreča ni odvisna od drugih.

Sara Isaković je najuspešnejša slovenska plavalka. Največji uspeh je dosegla leta 2008 na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je osvojila srebrno medaljo na 200 m prosto in slovenskemu plavanju priplavala sploh prvo in do zdaj edino olimpijsko medaljo. Danes, točno štiri leta po zaključku kariere, je svoje poslanstvo našla v raziskovanju delovanja možganov in Performance Psihologije. V Sloveniji vidi velik potencial za delo s športniki, pa tudi s poslovneži in piloti. Na tem področju sodeluje z očetom, ki inštruira pilote in v primerih, ko je to potrebno, posameznika poveže s Saro. Sodeluje tudi s plavalno zvezo Slovenije, saj najraje dela s plavalci.

Sara Isaković foto: Voranc Vogel

Pred letom dni je začutila, da se želi ustaliti, zato je prišla v Slovenijo. Takrat je tudi prvič začutila svoj življenski pomen in poslanstvo, da svoje znanje in izkušnje deli naprej. V Ameriki na Berkeleyuještudirala psihologijo in nevropsihologijo, leta 2016 pa je končala magisterijv Performance psihologiji, zato je psihologija logična odločitev za njeno nadaljevanje kariere. Kot nekdanja vrhunska športnica se zaveda, kako pomemben je um, pa ne samo v športu, temveč tudi v vsakdanjem življenju.

Pravi, da želi ljudem pomagati in povedati, da sreča ni odvisna od zunanjih dejavnikov in drugih ljudi. “Če je tvoja sreča odvisna od tega, kar dela nekdo drug, potem imaš težave,” pravi Sara in dodaja: “Žal se vse premalokrat zavedamo, da je sreča odvisna od nas samih."

In kako si lahko pomagamo? “S čujetnostjo, ko se učimo zavestne pozornosti.S čuječnostjo treniraš svoje zavedanje - zavedenje svojih misli, čustev, svojega dihanja, zaznav, skratka, da se v vsakem trenutku zavedaš samega sebe. Če nisi prisoten in se ne zavedaš samega sebe, lahko ta stres od okolice ali pa notranji stres prevlada tvoje celo telo in počutje. Če se hočemo soočati z izzivi, ki nam jih prinaša vsakdan, se moramo zavedati svojih misli. Zato je pomembno, da se naučimo sproščati na način, da znamo vzpostaviti stik s samim seboj in se soočimo s svojim načinom dojemanja okolice.Nikoli se ne smemo vprašati, zakaj nečesa nimamo, temveč se vprašajmo, kako lahko pridemo do tega, kar si želimo. Če si postaviš drugačno vprašanje, boš dobil tudi drugačen odgovor. Zavedati se moramo, da negativna naravnanost težko prinese pozitivne rezultate. Šele ko ugotovimo, da imamo moč nad slabimi mislimi, ki pridejo in gredo, se počutimo veliko bolj pod nadzorom, nekot žrtev okoliščin,” poudarja Sara.

Sara Isaković foto: Klemen Mišič

Celoten intervju s Saro Isaković, pa si lahko preberete v reviji Bodi Zdrava, ki je izšla v ponedeljek, 9. septembra.

prejšnji članek
Samomor je v Sloveniji velik javnozdravstveni problem
Zdravje
Samomor je v Sloveniji velik javnozdravstveni problem
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Sta po šovu res postala par?
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Sta po šovu res postala par?