jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Lorenci s skoraj štiriurnimi Pogovori o ljubezni navdušil občinstvo
| T.P.

Lorenci s skoraj štiriurnimi Pogovori o ljubezni navdušil občinstvo

Priklon igralcev po ljubljanski premieri, Goran Antley / M24.si

V soboto se je na velikem odru SNG Drama Ljubljana odvila premiera mednarodne koprodukcije, avtorskega projekta Pogovori o ljubezni.

Projekt je nastal skozi raziskovanje teme ljubezni v različnih družbenih, jezikovnih in kulturnih kontekstih. Mednarodno igralsko zasedbo sestavljajo Janez Škof, Maruša Majer in Zvezdana Novaković (Slovenija); Jelena Laban, Karmen Bardak in Srđan Grahovac (Črna gora); Barbara Folchitto in Daniele Gaggianesi (Italija) ter Krist Lleshi in Matia Llupa (Albanija). Režiser uprizoritve je Jernej Lorenci, dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Branko Rožman, koreograf Gregor Luštek, oblikovalci svetlobe so Jernej Lorenci, Branko Hojnik in Juš Zidar, lektorica je Tatjana Stanič, korepetitorica in svetovalka za petje Zvezdana Novaković, asistent režiserja in producent Juš Zidar ter asistentka kostumografinje Bernarda Popelar Lesjak.

Foto: Goran Antley / M24.si - Srđan Grahovac se je razreza slavnostne torte lotil zelo temeljito.

Koprodukcijska uprizoritev med SNG Drama Ljubljana in Kraljevim gledališčem Zetski dom je del mednarodnega projekta ADNICH in je nastajala v dveh delih – sprva v Sloveniji, pozneje v Črni gori. Premierno je uprizoritev že bila predstavljena 14. septembra na Cetinju. V načrtu sta tudi premieri v Italiji in Albaniji ter gostovanja v tujini.

Foto: Goran Antley / M24.si - Igralec Janez Škof z mamo Jerneja Lorencija

Uprizoritev Pogovori o ljubezni je nastala skozi proces raziskovanja in razvijanja doprinosov vsakega posameznega člana ustvarjalne ekipe, ki so skupaj ustvarili celoto. Za režiserja Jerneja Lorencija je igralec središče in najpomembnejši element uprizoritve, iz njega izhaja vsebina. Želi čim bolj zmanjšati mejo oziroma zid med dogajanjem na odru in občinstvom, med igralci in vlogami ter običajno hierarhijo, v kateri naj bi bil režiser vsevedna ikona, igralci pa le sledijo njegovim navodilom. V procesu je ustvaril prostor odprtosti, v katerega je lahko vsak doprinesel del sebe, saj meni, da je vsak človek individualna zgodba, ki je pomembna in drugačna od drugih. Zelo pomembne vsebine tega umetniškega prostora so zaupanje, radovednost in ustvarjalnost. Uprizoritev sama po sebi ne ponuja odgovorov na vprašanja o ljubezni, zato so se ustvarjalci ukvarjali z ljubeznijo v najširšem smislu, brez prekomernega osredotočanja na teoretske temelje. Uprizoritev ustvari možnost, da določene zgodbe najdejo pot na površje, prav tako so pomembna osnovna občutenja, po katerih hrepeni praktično vsak človek. Začetek raziskovanja pojma ljubezen je izhajal iz radovednosti, primerjanja preteklosti in sedanjosti običajev posameznih držav, ko gre za razmišljanje o ljubezni. Skozi poglobljen študij so ustvarjalci počasi doumeli, da smo tudi ko gre za ljubezen, vsi le ljudje.


Premiere so se udeležili številni znani obrazi. Koga smo ujeli na popremierski pogostitvi, si oglejte v fotogaleriji.

Foto: Goran Antley / M24.si - Ravnatelj in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Igor Samobor s sinom Filipom Samoborjem in njegovim dekletom Katjo Romšek