Shannen Doherty Dobra karma

Slavna igralka v solzah: rak se je vrnil

irma usto Svet24.si

V trčenju v betonski zid umrli "najlepši sestri ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

Ladja MV Alta Svet24.si

VIDEO in FOTO: Nevihta na irsko obalo naplavila ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Aljaž Škorajenc Njena.si

Slovenski plesalec pretresen zaradi smrti ...

Helena Blagne_Led in sol_foto_NEO VISUALS (3) Njena.si

Helena Blagne razgaljena pozirala v kadi

Slovenec po izbiri
| T.P.

Slovenec po izbiri

Film so si na prepremieri v Slovenski kinoteki ogledali Robert Yebuah, Aswin Kumar Shrestha, Simon Tecco, Koki Veber, Arkan Al Nawas in Richard Sendi, Marko Vavpotič, M24.si

Televizija Slovenija predstavlja nov dokumentarni film Slovenec po izbiri, ki osvetljuje življenjske odločitve sedmih posameznikov in posameznice, ki so v okviru politike neuvrščenih zapustili svojo prvotno domovino in se preselili v takratno Jugoslavijo.

Premierno si ga lahko ogledate v torek, 26. novembra, ob 20.50 na TV SLO 1.

Ideja za film se je porodila ob razstavi Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov, ki jo je v sklopu evropskega projekta pripravil Slovenski etnografski muzej leta 2017. Iz etnografskega muzeja je pri nastajanju filma sodelovala Bojana Rogelj Škafar, režiral ga je Aleš Verbič, pod scenarij pa se je podpisala Tina Palaić.

Foto: Marko Vavpotič, M24.si - Scenaristka Tina Palaić, režiser Aleš Verbič in direktor fotografije Jurij Nemec

Kot protiutež blokovski delitvi sveta je bilo v 60. letih prejšnjega stoletja osnovano gibanje neuvrščenih. Povezalo je predvsem države s kolonialno preteklostjo iz azijskega, afriškega in južnoameriškega kontinenta. Pri njegovem razvoju je imela pomembno vlogo tudi Jugoslavija, ki je vzpostavila številne izmenjave s članicami gibanja na področju gospodarstva, kulture in izobraževanja. Iz neuvrščenih držav so v Slovenijo kot eno od jugoslovanskih republik prišli mnogi študenti, umetniki, strokovnjaki iz neuvrščenih držav.

Dokumentarni film osvetljuje življenjske odločitve sedmih posameznikov in posameznice, ki so se med drugim preselili iz Iraka, Indije, Alžirije, Čila in Gane. Simon Tecco, Aswin Kumar Shrestha, Arkan Al Nawas, Richard Sendi, Max Zimani, Robert Yebuah, Hamed Mazouzi in Koki Veber v osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od njihovega prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe in se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v njihovem bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovih odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

Foto: Marko Vavpotič, M24.si - Robert Yebuah s hčerko, operno pevko Ireno Yebuah Tiran