ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenec po izbiri

25. 11. 2019; 10.00
Avtor: T.P.
Slovenec po izbiri

Film so si na prepremieri v Slovenski kinoteki ogledali Robert Yebuah, Aswin Kumar Shrestha, Simon Tecco, Koki Veber, Arkan Al Nawas in Richard Sendi foto: Marko Vavpotič, M24.si

Televizija Slovenija predstavlja nov dokumentarni film Slovenec po izbiri, ki osvetljuje življenjske odločitve sedmih posameznikov in posameznice, ki so v okviru politike neuvrščenih zapustili svojo prvotno domovino in se preselili v takratno Jugoslavijo.

Premierno si ga lahko ogledate v torek, 26. novembra, ob 20.50 na TV SLO 1.

Ideja za film se je porodila ob razstavi Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov, ki jo je v sklopu evropskega projekta pripravil Slovenski etnografski muzej leta 2017. Iz etnografskega muzeja je pri nastajanju filma sodelovala Bojana Rogelj Škafar, režiral ga je Aleš Verbič, pod scenarij pa se je podpisala Tina Palaić.

Scenaristka Tina Palaić, režiser Aleš Verbič in direktor fotografije Jurij Nemec foto: Marko Vavpotič, M24.si

Kot protiutež blokovski delitvi sveta je bilo v 60. letih prejšnjega stoletja osnovano gibanje neuvrščenih. Povezalo je predvsem države s kolonialno preteklostjo iz azijskega, afriškega in južnoameriškega kontinenta. Pri njegovem razvoju je imela pomembno vlogo tudi Jugoslavija, ki je vzpostavila številne izmenjave s članicami gibanja na področju gospodarstva, kulture in izobraževanja. Iz neuvrščenih držav so v Slovenijo kot eno od jugoslovanskih republik prišli mnogi študenti, umetniki, strokovnjaki iz neuvrščenih držav.

Dokumentarni film osvetljuje življenjske odločitve sedmih posameznikov in posameznice, ki so se med drugim preselili iz Iraka, Indije, Alžirije, Čila in Gane. Simon Tecco, Aswin Kumar Shrestha, Arkan Al Nawas, Richard Sendi, Max Zimani, Robert Yebuah, Hamed Mazouzi in Koki Veber v osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od njihovega prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe in se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v njihovem bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovih odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

Robert Yebuah s hčerko, operno pevko Ireno Yebuah Tiran foto: Marko Vavpotič, M24.si

prejšnji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za torek?
Horoskop
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za torek?
naslednji članek
Beck trdi, da ni scientolog
Svet slavnih
Beck trdi, da ni scientolog
#obraziavenija
obraziavenija