Mila Kunis Svet24.si

FOTO: Si to ti, Mila?

polna luna Dobra karma

12. 12. - zadnja polna luna tega desetletja in ...

letalonosilka, Admiral Kuznjecov Svet24.si

VIDEO: Zagorela edina ruska letalonosilka, ...

sneg, promet, snežne razmere, sneženje, zima, žlabudra, plundra Svet24.si

Zdaj gre zares, petek 13. prinaša sneg do nižin

ženska Dobra karma

Nihče ne sme imeti večje moči nad vašimi ...

la popsi 1 Njena.si

Obraz Pop TV v veselem pričakovanju

tanja in rene večerja Njena.si

Tanja in Rene ujeta na romantični večerji

Na Prešernov rojstni dan spet vrsta prireditev
| STA/KM

Na Prešernov rojstni dan spet vrsta prireditev

France Prešeren,

Na današnji 3. december, dan rojstva Franceta Prešerna, bodo kulturne ustanove ponovno odprle svoja vrata. Na Ta veseli dan kulture, kot se imenuje akcija, ki bo letos 20. po vrsti, se bodo po vsej Sloveniji zvrstile razstave, predstave, vodenja, delavnice in drugo. V Atriju ZRC pa bodo predstavili novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran.

Po vsej državi se bo zvrstilo več kot 300 brezplačnih dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike, so sporočili z ministrstva za kulturo.

V Ljubljani si bo med drugim mogoče ogledati stalne in občasne razstave v vseh nacionalnih in pooblaščenih muzejih, galerijah in drugih javnih zavodih, organizirani bodo tudi vodeni ogledi. Različne aktivnosti pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v Narodni in univerzitetni knjižnici, Gledališkem muzeju Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi), Mestni knjižnici Ljubljana in v Cankarjevem domu.V Slovenskem šolskem muzeju bodo učne ure lepopisa, v SNG Drama, Mestnem gledališču ljubljanskem ter Slovenskem mladinskem gledališču pa brezplačne predstave. V Slovenski kinoteki bo potekal mednarodni festival animiranega filma Animateka, v sklopu Festivala Ljubljana pa bo na sporedu božični koncert učencev glasbene šole Franca Šturma. Program za najmlajše pripravljajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova, Muzeju novejše zgodovine Slovenije ter gledališkem in šolskem muzeju.

Podobno bo tudi v Mariboru in drugod po državi. V Ljubljani bodo na dan odprtih vrat slovenske kulture predstavili še novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran.