Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Potek bolezni in znaki koronavirusa

27. 1. 2020; 03.00
Avtor: V.M. / NIJZ
bolezen, prehlad, bolna ženska

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in oteženim dihanjem. foto: Profimedia

Nov koronavirus se prenaša med ljudmi, okužil je tudi zdravstvene delavce. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, kako poteka bolezen ter kakšni so simptomi in znaki bolezni.

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in oteženim dihanjem, kar je za pljučnico povsem običajno. Na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav okužbe z novim koronavirusom ne moremo ločiti od ostalih povzročiteljev pljučnic. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisih nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Na vprašanje, ali je potek okužbe z novim koronavirusom vselej težak, še ni mogoče odgovoriti. Nekateri koronavirusi povzročajo praviloma lažje okužbe dihal (navaden prehlad), nekateri pa v večjem deležu težje okužbe dihal (kot npr. SARS-CoV in MERS-CoV). Tudi podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom še nimamo – Kitajska je poročala o smrtnih izidih bolezni. Večina tistih, ki so umrli je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih.

Tudi podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni.    

koronavirus foto: profimedia

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. Zdravljenje je zato simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, ki ob okužbi ni zadostna npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd.

Cepljenje ne obstaja.

Ali se nov koronavirus prenaša med ljudmi?  

Koronavirusi se prenašajo preko okuženih izločkov dihal, aerogoeno (po zraku), fekalno-oralno in preko onesnaženih predmetov. Trenutni podatki kažejo, da se tudi nov koronavirus prenaša med ljudmi, kako intenziven prenos je, pa ni znano. Morda bo spremljanje oseb, ki so bile v kontaktu z bolniki, v prihodnosti odgovorilo na to vprašanje. Predvidoma se virus prenaša kapljično (potreben je tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m ali manj).  Morda se prenaša preko onesnaženih površin (kontakten prenos).

Kakšna je inkubacija po okužbi z novim koronavirusom?

Inkubacija še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je verjetno med 2-12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. 

Ali obstaja tveganje, da se nov koronavirus pojavi v Evropi in v Sloveniji?

Možnost, da se nov koronavirus pojavi v Evropi in Sloveniji obstaja. ECDC ocenjuje tveganje za pojav kot srednje visoko. Pomembno je, da se na pojav odzovemo z ukrepi, ki zmanjšajo tveganje za prenos.

Slovenija ima pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni, ki so dosegljivi na naslednji povezavi.

prejšnji članek
Filip Flisar hvaležen za močne kosti
Svet slavnih
Filip Flisar hvaležen za močne kosti
naslednji članek
Tedenski horoskop: zmernost bo nujna zaradi družinskih zadev
Horoskop
Tedenski horoskop: zmernost bo nujna zaradi družinskih zadev