favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zakaj bi morali obiskati Črno goro?

11. 2. 2020; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Jezero Skader

Jezero Skader foto: Shutterstock

Država nekdanje Jugoslavije je kot turistična točka vse bolj priljubljena med Slovenci.

Črna gora se je leta 2006 odcepila od Srbije in tako takrat le še pospešila svojo rast in razvoj na različnih področjih. Za obisk ene izmed najmlajših držav na svetu, pa se zaradi različnih priložnosti, tako poslovnih kot tudi turističnih, vse večkrat odločamo tudi Slovenci. Kar niti ni tako presenetljivo, saj je splošno znano, da radi obiskujemo države nekdanje skupne države. Kot zanimivost pa moramo omeniti, da je bila ravno Slovenija tista država, ki je zgolj tri dni potem, ko je Črno goro priznala kot samostojno državo, tam odprla tudi svoje veleposlaništvo. To se je zgodilo 23. junija 2006.

Tokrat smo za vas zbrali najbolj turistično priljubljene točke in druge razloge, zaradi katerih se splača obiskati to južnoevropsko državo. Kot zanimivost naj omenimo, da jo že zdaj v povprečju obišče okoli 22 tisoč Slovencev letno. Nameni obiska so seveda različni, od daljših dopustov, do vikend izletov in tudi dnevnih poslovnih poti. 

Raznolikost pokrajine

Črna gora ponuja zelo razgibano pokrajino, ki je primerna za različne tipe aktivnosti. Od planinarjenja, kolesarstva, jadranja, potapljanja, ribolova, plezanja ... Zelo priljubljeno pa je tudi kajtanje. Na eni strani se tako bohotijo številni vrhovi, kar 150 jih je višjih od 2000 metrov, na drugi pa prelepe obale ob jadranskem morju. Naj omenimo zgolj zaliv Kotor, ki je pod Unesco zaščito, pa Stari Bar s prelepima obalama, številni nacionalni parki (Prokletije, Durmitor, Lovćen ...), jezero in nacionalni park Skader, ki leži na meji med Črno goro in Albanijo in je največje jezero v južni Evropi, pozabiti pa ne gre niti na prelepe Cetinje in Podgorico ter seveda na osrčje turizma - Budvo.  

Budvo kličejo kar Moskva na morju. foto: Profimedia

Stari del mesta Bar foto: Črna gora turizem

Bogata zgodovina

Poleg raznolike pokrajine je Črna gora bogata tudi v svoji zgodovini. Kot zanimivost naj omenimo odlično sožitje različnih kultur in religij. Država je namreč znana po sinhronem življenju muslimanske in krščanske vere (pravoslavcev in katoličanov). V mestu Ulcinj lahko tako obiščete mošejo, ki je nekoč delovala tudi kot svetilnik. 

Dobre letalske povezave

Črna gora se lahko zagotovo pohvali z eno izmed boljših letalskih družb, Montenegro Airlines, ki je recimo med januarjem 2017 in decembrom 2019 prepeljala kar 1,87 milijona potnikov, od tega v letu 2019 več kot 657 tisoč potnikov. Pot iz Slovenije v Črno goro recimo z letalskim prevozom traja približno eno uro, leti potekajo šestkrat na teden, poleti vsak dan, v Črno goro pa lahko letite tudi že za 105 evrov, v kar pa je vključena tako prtljaga kot tudi katering na letalu. Cene se glede na obdobje in datume seveda razlikujejo. Zaradi različnih dejavnikov, tudi ne najlepše slovenske zgodbe, pa se je število potnikov iz Slovenije v lanskem letu povečalo za kar 37 %. 

Kulinarika

Sušene mesnine so tudi del kulinarične ponudbe Črne gore. foto: Črna gora turizem

Črno goro pa se splača obiskati tudi zaradi okusne kulinarične ponudbe. Zagotovo lahko rečemo, da gre za deželo vina. Na področju Zetskih ravnin se tako nahaja vinograd Ćemovsko polje, ki velja za enega izmed največjih in najbolj prepoznavnih vinogradov v Evropi, saj se razprostira na kar 2310 hektarjih zemlje. Poleg vina pa ima posebno mesto na zemljevidu tudi hrana. Ljubitelji mesa države ne smete zapustiti, brez da bi okusili njihovo jagnjetino, bogata pa je tudi ponudba sveže zelenjave, rib in mlečnih izdelkov. 

prejšnji članek
Harry in Meghan se morata vrniti v Anglijo
Svet slavnih
Harry in Meghan se morata vrniti v Anglijo
naslednji članek
Recept, ki bo za valentinovo razveselil vašo boljšo polovico
Kulinarika
Recept, ki bo za valentinovo razveselil vašo boljšo polovico