Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Na dražbo gre na stotine legendarnih hollywoodskih filmskih rekvizitov

19. 7. 2020; 09.00
Avtor: STA
profimedia-0390453790

maverick foto: profimedia

Na dražbi v Los Angelesu bodo konec avgusta ponudili čelado, ki jo v filmu Top Gun ob pilotiranju reaktivnega lovca nosi Maverick (Tom Cruise), svetlobni meč jedijskega mojstra Obi-Wana Kenobija, boksarske rokavice Rockyja Balboe in trimetrsko vesoljsko plovilo iz Osmega potnika, za katerega naj bi iztržili pol milijona dolarjev.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, bodo prodajo na stotine legendarnih hollywoodskih filmskih rekvizitov v živo predvajali 26. in 27. avgusta. Dražba bo vključevala tudi predmete, ki sta jih vihtela Indiana Jones in Clint Eastwood, ko je igral izobčenca Joseyja Walesa.

Na dražbi bodo denimo ponudili 3,35 metra dolg model vesoljskega plovila Nostromo, na krov katerega je postavljeno dogajanje filma Osmi potnik Ridleyja Scotta iz leta 1979. Model je večinoma zgrajen iz lesa in jekla. Za zunanje posnetke v filmu ga je osebno uporabil Scott, ki je po besedah organizatorjev dogodka Prop Store vesoljsko plovilo prebarval temno sivo in ga postaral, da je nakazovalo desetletja potovanja po vesolju.

Kot še številni drugi rekviziti na dražbi Entertainment Memorabilia Live Auction je bil model vesoljskega plovila doslej v lasti člana snemalne ekipe. Pred 15 leti so ga našli ovitega v plastiko na vrtu za hišo in ga obnovili za prodajo. Ocenjujejo, da bodo zanj iztržili med 300.000 do 500.000 ameriških dolarjev. "Zbiratelji iščejo predmete iz filmov, s katerimi so odraščali, ki jih imajo v lepem spominu," je za AFP dejal Brandon Alinger iz Prop Store.

Med zanimivejšimi znanstvenofantastičnimi predmeti sta svetlobni meč, ki ga je v filmu Vojna zvezd: Epizoda II - Napad klonov uporabljal Ewan McGregor, in celotna oprava Dartha Vaderja, ena od petih, ki so bile uporabljene pri oglaševanju prvega filma v franšizi Vojna zvezd.

Čelada pilota reaktivnega lovca, ki jo nosi Cruisov lik Maverick v filmu Top Gun, pa naj bi po pričakovanjih dosegla ceno 70.000 dolarjev. Čelada z imenom lika je narejena po meri, prav tako pa so po meri narejene boksarske rokavice, ki jih je v filmu Rocky (1976) nosil Sylvester Stallone.

Na dražbo bodo dali tudi originalni bronast medaljon boga sonca Raja, s pomočjo katerega je Indiana Jones v Lovu za izgubljenim zakladom razkril lokacijo skrinje zaveze. Sodelavec pri filmu je po pisanju AFP medaljon podaril družinskemu prijatelju, zdaj pa zanj pričakujejo do 150.000 dolarjev.

prejšnji članek
Horoskop: Čustva bodo pokazatelj vašega zdravja
Horoskop
Horoskop: Čustva bodo pokazatelj vašega zdravja
naslednji članek
Kakšne kopalke so ljube Poloni Zoji Jambrek?
Svet slavnih
Kakšne kopalke so ljube Poloni Zoji Jambrek?