Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zaščita pred soncem, ki lahko pusti trajne posledice?

21. 8. 2020; 04.00
Avtor: Zoran Franc
očala

foto: arhiv

Sončna očala so namenjena zaščiti pred UVA- in UVB-sevanjem. Na voljo jih je toliko, da se kar težko odločimo, katera izbrati. Očala z najbolj modnimi okvirji lahko kupimo že skorajda v vsaki modni trgovini, po dostopnih cenah in hkrati z oznako UV-filtrov. Pa so za naše oči res primerna?

Strokovnjaki so potrdili, da tudi nizkocenovna očala in očala srednjega cenovnega razreda, ki jih lahko kupite v trgovinah po Sloveniji, upravičeno nosijo oznake UV-filtrov. Torej res ščitijo pred škodljivostjo sončnih žarkov. A ko kupujete sončna očala, izberite takšna, ki filtrirajo več kot 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. Taka sončna očala imajo oznako UV 400.

Slabi materiali so lahko nevarni

Namesto da izberete takšna, ki jih narekujejo zadnje modne smernice, si poiščite očala, ki vam res odlično pristajajo, so lahka, a hkrati trdna, pokrijejo celotno površino očesne votline in jih boste lahko nosili nekaj let, ne glede na modo. 

Materiali in obdelava očal lahko na oči ne delujejo pomirjevalno, temveč jih obremenijo do te mere, da nam taka očala škodujejo, čeprav nas po drugi strani varujejo z UV-filtri. Le s kakovostnimi očali torej ne bomo poškodovali svojega vida. Če so namreč očala izdelana slabo, lahko povzročijo poslabšanje vida, glavobole in nepotrebno napenjanje oči. Kakovosten material stekel poskrbi za jasnost slike in daljšo obstojnost. Izberite stekla, izdelana iz CR-39 ali polikarbonatnega materiala, ki so lahka in odporna proti zdrobitvi. Takšna očala so tudi odpornejša proti praskam, ki se sicer hitro pojavijo in zaščitno funkcijo očal močno zmanjšajo.

izbira sončnih očal foto: Dreamstime

Je barva očal pomembna?

Morda je prav druga polovica poletja pravi čas za nakup, saj so kakovostna sončna očala v tem času na voljo tudi po znižanih cenah. Le ene oči imamo, zato si poiščimo takšna očala, da jim bodo res hvaležne. 

Izbiramo lahko med zelo svetlimi in zelo temnimi stekli ter vsemi vmes, a barva očal in stekel ne igra pomembne vloge pri zaščiti. Stekla na očalih so obarvana zato, da zmanjšajo svetlost in sliko naredijo jasnejšo. Kako pa posamezne barve stekel delujejo na naše dojemanje sveta za njimi? Rjava, zelena in siva stekla zmanjšajo bleščanje in ne popačijo barv ter razbremenijo oči. Očala s svetlečo prevleko na zunanji površini stekel zmanjšajo bleščanje, barve pa bodo skoznje videti temnejše, kot so v resnici. Rumena in zlata stekla se odlično obnesejo ob zmanjšani vidljivosti, odlična so za uporabo v megli in za zimske športe. Če si boste nadeli rožnata ali rdečkasta očala, bo tudi svet, v katerega boste zrli, veliko svetlejši, zato vam bodo zagotovila odlično vidljivost takrat, ko je svetloba manjša, okrepila bodo tudi kontraste, torej so primernejša za zimske športe kot poletno bleščanje morja, čeprav je res, da okrepijo vidnost objektov na modri ali zeleni površini.

Fotografija je simbolična. foto: Foto: Pixabay

Sončna očala s praskami so le še za v smeti

Ali tudi vi večkrat škatlico, v kateri ste prejeli očala ob nakupu, pozabite v avtu ali napačni torbici ter očala, ko se mudi, na hitro pospravite v predalček h ključem, kot da samo čakate, da bi se odrgnila? Na mestu odrgnine ni več UV-zaščite, zato strokovnjaki svetujejo, da odrgnjena stekelca zamenjate, saj bodo le brezhibna sončna očala služila svojemu namenu. Poleg tega, da se navadite očala shranjevati v škatlici, v kateri ste jih dobili ob nakupu, teh nikoli ne izpostavljajte visokim temperaturam, stekla pa pred uporabo vedno očistite s krpico iz mikrovlaken. Le tako bodo sončna očala dejansko zaščitila oči. In še tale nasvet: ne izbirajte očal zgolj glede na obliko in to, kako vam pristajajo, temveč upoštevajte tudi določena pravila. Pomembno je, da so dovolj velika in prekrijejo celotno površino očesne votline, da so iz kakovostnih materialov in imajo trdne in trpežne okvirje ter optična stekla, ki so izdelana iz CR-39 ali polikarbonatnega materiala in proizvedena z brušenjem.

prejšnji članek
Petra Zore navdušila s priredbo pesmi Watermelon Sugar
Svet slavnih
Petra Zore navdušila s priredbo pesmi Watermelon Sugar
naslednji članek
Domače maske za pomlajeno in sijočo polt
Moda&Lepota
Domače maske za pomlajeno in sijočo polt
#obraziavenija
obraziavenija