Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nekdanji španski kralj spet v navskrižju z zakonom

5. 11. 2020; 12.00
Avtor: K.M.
huan-karlos-filipe-getty-4-scaled

Juan Carlos I in kraljica Sofija foto: splet

Kljub temu, da ga je sin, trenutni španski kralj Filip dobesedno izgnal iz države, se zločini in nepravilnosti nekdanjega kralja kar ne poležejo. Špansko tožilstvo preiskuje, ali je nekdanji kralj Juan Carlos uporabljal kreditne kartice, povezane z bančnimi računi, ki niso bili registrirani na njegovo ime.

Gre za zadnjo v vrsti preiskav o financah 82-letnega nekdanjega monarha Juana Carlosa, ki se je avgusta zatekel v Združene arabske emirate. Čeprav trdijo, da je šlo za prostovoljni odhod v izgnanstvo, za katerega naj bi se nekdanji kralj Španije odločil, ko so se španski in švicarski preiskovalci po razkritjih njegove nekdanje nemške ljubice Corinne Larsen zakopali v njegove finance, številni verjamejo, da ga je v izgnanstvo poslal njegov sin. 

Protikorupcijsko tožilstvo je preiskavo o kreditnih karticah uvedlo že konec lanskega leta, vendar je informacija o njej v javnost prišla v torek, ko je članek o tem objavil novičarski spletni portal elDiario.es. Sodni viri so povedali, da preiskovalci preiskujejo izvor sredstev na računih več španskih bank na ime mehiškega poslovneža in uslužbenca španskih zračnih sil ter ali je ta denar uporabljal nekdanji kralj. Špansko tožilstvo je v tujino poslalo več zahtev za pravno pomoč, da bi ugotovilo, ali je bil denar na teh računih skrit pred španskimi davčnimi oblastmi, je povedal vir, pri čemer ni navedel, za katere države gre.

Kralj Filip VI s kraljco Letizio in Juan Carlos I. s kraljico Sofijo foto: splet

Če bodo preiskovalci dokazali očitke, bi lahko kralja preganjali zaradi pranja denarja, saj je kreditne kartice uporabljal po abdikaciji junija 2014, ko ni imel več imunitete. Vrhovno sodišče je potrdilo, da je protikorupcijsko tožilstvo uvedlo predhodno preiskavo Juana Carlosa, drugih podrobnosti pa ni navedlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Špansko tožilstvo je leta 2018 uvedlo preiskavo o pogodbi za izgradnjo hitre železnice v Savdski Arabiji. Posel je dobil konzorcij španskih podjetij, pri čemer naj bi zaslužni kralj v žep pospravil zajetno provizijo. Švicarski časnik La Tribune je marca poročal, da naj bi pokojni savdski kralj Abdulah leta 2008 položil 100 milijonov dolarjev na račun na švicarski zasebni banki, do katerega je imel dostop Juan Carlos. Takrat so se pojavili sumi, da je šlo za podkupnino pri pogodbi, ki je bila sklenjena tri leta kasneje.

prejšnji članek
Korenčkova torta? Seveda, zakaj pa ne?
Kulinarika
Korenčkova torta? Seveda, zakaj pa ne?
naslednji članek
Optimistično napoveduje paralimpijske igre v Tokiu
Svet slavnih
Optimistično napoveduje paralimpijske igre v Tokiu