Petra Kerčmar 01 Dobra karma

Petra Kerčmar: 'Kaj pa je narobe, če smo zvečer...

nina puslar 2 Svet24.si

Nina je bila vedno bolj skromne narave

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Janše ne bodo pokopali ne Kučan ne Golobič ne ...

covid-19 cepivo Svet24.si

Prioritetna lista cepljenja: najprej bi cepili v ...

Logar-1 Necenzurirano

Državnega denarja za podjetja ni, za projekt ...

jurij-toločko, margo Odkrito.si

Igralec se je poročil s seks lutko

Ana Lu Lamut Njena.si

Najini mostovi: 'Klaro' razveselili oboževalci ...

Legendarna Goldie Hawn praznuje 75. rojstni dan
| K.M.

Legendarna Goldie Hawn praznuje 75. rojstni dan

Kurt Russell in Goldie Hawn, Profimedia

Igralka je bila dvakrat poročena, največjo srečo pa našla v soigralcu Kurtu Russellu, s katerim sta v razmerju že od leta 1983. Slavo ji je prinesel TV komedijski program Rowan & Martin's Laugh-In, za nastop v filmu Cactus Flower (Kaktusov cvet) pa je prejela oskarja in zlati globus za najboljšo stransko žensko vlogo.

Goldie Jeanne Hawn se je rodila 21. novembra 1945. Odraščala je v zvezni državi Maryland, že pri treh letih pa je začela hoditi na učne ure plesa. Študirala je dramatiko in poučevala ples. Poročila se je dvakrat. Med letoma 1969 in 1976 je bila poročena z igralcem Gusom Trikonisom, med letoma 1976 in 1982 pa z glasbenikom Billom Hudsonom, s katerim ima hčerko in sina. Oba sta znana igralca Oliver in Kate Hudson. Od leta 1983 je njen partner igralec Kurt Russell, s katerim imata sina Wyatta, ki se je po hokejski karieri prav tako podal v igralske vode.

Foto: yt - Goldie Hawn s partnerjem Curtom Russellom, otroki Oliverjem, Kate in Wyattom ter vnuki.jpg

Slavo ji je prinesel TV komedijski program Rowan & Martin's Laugh-In (1968-70), za nastop v filmu Cactus Flower (1969) pa je prejela oskarja in zlati globus za najboljšo stransko žensko vlogo. Za glavno vlogo v filmu Vojak Benjamin (1980), kjer je bila tudi glavna producentka, je bila večkrat nominirana. Nagrajena je bila še kot del igralske zasedbe v filmu Klub vražjih babnic (1996). Leta 1974 je nastopila v glavni vlogi v prvencu Stevena Spielberga Teksaški ekspres, v drami Swing Shift (1984) režiserja Jonathana Demma pa je odigrala žensko, ki po moževem odhodu v vojsko med drugo svetovno vojno začne delati v tovarni.

Foto: yt - Goldie Hawn v filmu Vojak Benjamin

Nastopila v 34 filmih, nazadnje kot Božičkova žena v nadaljevanju filma The Christmas Chronicles (2018), ki bo na Netflixu na voljo od srede, 25. novembra. V filmu igra ob svojem dolgoletnem partnerju Kurtu Russellu. V produkciji pa je še en njen božično obarvani film Family Jewels. 

Izdala je tudi album Goldie (1972) in singla Pitta Patta (1972) ter You Don't Own Me (1997). Leta 2003 je ustanovila neprofitno organizacijo Hawn Foundation, ki mladim omogoča izobraževalne programe. Del organizacije je tudi program MindUP, ki otrokom med drugim pomaga pri spopadanju s stresom in obvladovanju čustev.