reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znane Slovenke kljub ukrepom letos ustvarjale venčke

5. 12. 2020; 09.00
Avtor: Nejc Simšič/Novice Svet24
jerca l cvikl

Antropologinja Jerca L. Cvikl je bila s svojima otrokoma vrsto let gostja dobrodelnega dogodka Waldorfske šole. foto: M24

Številne slovenske estradnice so na dobrodelnem dogodku Waldorfske šole vsako leto blestele v ustvarjanju adventnih venčkov. Nekatere tradicijo nadaljujejo tudi letos, v varnem zavetju doma.

Protikoronski ukrepi so krivi, da dobrodelnega dogodka letos ni bilo, a so adventni venčki kljub temu zaživeli v domovih znanih Slovenk.

Modna oblikovalka Maja Ferme je ena tistih, ki so na ljubljanski šoli več let ustvarjale adventne venčke, letos pa ga je ustvarila doma, skupaj s hčerko Paris Noa. »Adventni venček mi je letos še posebej ljub, saj sva ga s hčerko Paris Noa, ki šteje tri leta, izdelali iz naravnih materialov in okraskov iz blaga, ki jih je tokrat zašila in nato pobarvala sama. Ves potek dela je bil čudovit, saj sva smrekove vejice nabirali v gozdu in tako raziskovali vse skrivnosti gozda ter se nadihali svežega zraka, v mojem salonu pa sva potem izbrali tudi material za okraske. S svojimi rokicami je nežno drsela po različnih svilah in se ustavila na tistih, ki so ji bile najbolj všeč, ter dejala: 'Mami, to blago bi, tako ljubko je.' Nato sva se učili šivati na šivalni stroj, barvati, tiskati ... bilo je nepozabno, tako zame kot zanjo. Na koncu so se mi v oči prikradle solze sreče,« je priznala modna oblikovalka.

Oblikovalka Maja Ferme je letos praznične dekoracije ustvarjala s hčerko Paris Noa. foto: Osebni arhiv

VSAKO LETO NAREDI VEČ VENČKOV

Svojo kreativnost je tudi letos pokazala nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike Vlasta Nussdorfer. »Do letos sem mislila, da bom od spominov živela šele v pozni starosti. A, glej, že v letošnji december vstopam zgolj s prelepimi spomini na pletenje adventnih venčkov. Naredila sem jih več, ne le za šolsko dobrodelno dražbo, temveč vedno tudi za prostore Varuha in domačo mizo. Ta hip imam zgolj enega, a prav ta svečka bo zasvetila za vse in za zdravje v letu 2021. Je še kaj pomembnejše ta hip? Naj nas novo leto vrne v prijazne stare čase, ko so bili dovoljeni tudi pravi objemi, kajti šele zdaj jih pravzaprav znamo ceniti,« je povedala.

Vlasta Nussdorfer se je vrsto let udeleževala dobrodelnega dogodka, ustvarjalna pa je bila vedno tudi doma. foto: M24

DRUŽINSKO VESELJE

Modna oblikovalka Maja Štamol Droljc je letos adventne venčke ustvarjala s hčerkama Žani in Dilsi. »Decembrski čas je za našo družino lep in je čas, ko je naš dom svečano okrašen. Skoraj vsako leto smo se udeležile pletenja venčkov na Waldorfski šoli in jih namenile prodaji za dober namen, letos pa smo ustvarjale doma ter ustvarjalnost izlile vsaka v svojo kreacijo. Žani se je lotila izdelave smrekice iz palic in dodala svoje ročno izdelane okraske, Dilsi je spletla svoj venček iz plodov, ki jih je nabrala v gozdu, mami pa je ostala zvesta svojemu minimalizmu in izdelala venček v zlatih odtenkih,« nam je zaupala oblikovalka. 

Modna oblikovalka Maja Štamol s hčerkama na adventnem dogodku pred dvema letoma. foto: Osebni arhiv

ČAS VESELJA IN SREČE

V praznični duh se je že vživela tudi dr. Jerca Legan Cvikl, antropologinja in publicistka. »Prednovoletni čas je za nas edinstven, saj obožujemo obredno okraševanje po hiši in posedanje ob kaminu ob vonju gorečega lesa. Začnemo na prvo adventno nedeljo, ko postavimo jelko in prižgemo prvo svečko. Adventni venček je narejen iz naravnih materialov, ki smo jih poiskali v bližini doma, kar na grajskem hribu, iglaste vejice so ovite okoli obroča, posute z umetnim snegom, krasijo pa ga pozlačeni storžki, cimetove paličice, sveče in nepogrešljivi angel, ki je z nami že vrsto let. Kmalu napišemo tudi pismo želja dobrim možem, ki bo letos predvsem v znamenju – svobode!« je za nas povedala znana antropologinja.

prejšnji članek
Horoskop: Kako na vas vpliva pogovor s prijatelji?
Horoskop
Horoskop: Kako na vas vpliva pogovor s prijatelji?
naslednji članek
Srečen Anej razkril podrobnosti zaroke
Svet slavnih
Srečen Anej razkril podrobnosti zaroke