Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Intervju: Nika Zorjan o božiču, družini in zasebnosti

25. 12. 2020; 12.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
NIKA ZORJAN bozicne-5

Nika Zorjan foto: Neo Visuals

Nika Zorjan je trenutno zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih pevk, ki je v letu, ki glasbenikom ni najbolj naklonjen, vseeno z novimi pesmimi aktivno skrbela za dobro voljo svojih oboževalcev. Tik pred decembrom je tako izdala svojo prvo lastno božično pesem Poljubi me na božič, z videospotom pa je doživela takojšen uspeh tako v Sloveniji kot tudi v sosednji Hrvaški. Pred pevkinim ljubim praznikom smo se pogovarjali tako o glasbi, oboževalcih kot v duhu decembra ter seveda tudi o družini.

Rojena si v decembru, večkrat si že dokazala, da obožuješ božič in božične pesmi, lahko rečemo, da je božič »tvoj« praznik?
Zagotovo, jaz sem nora na božič, na božični »kič«, še posebej letos sem kar pohitela, saj sem smreko postavila že v začetku novembra, tudi božične pesmi sem si že predvajala takrat ... Vseeno moram priznati, da sem bolj ljubiteljica poletja kot zime, ampak december pa ima res svoj čar. Če je še sneg zraven, pa še toliko bolj. 

Je bila želja za božično pesem vedno prisotna, si to Raayu in Marjetki namigovala ali sta te lani preprosto zgolj presenetila? 
Vedno imam zelo lepo okrašeno, pred dvema letoma sem tudi naredila priredbo pesmi Mariah Carey All i want for christmas is you (Fse, ka bi za božič) in verjetno jima je postalo jasno, da imam božič zelo rada. Lani pa je bila pesem resnično presenečenje, jaz res nimam občutka, da bi jima to namigovala in sta me s pesmijo resnično presenetila in sem jima tudi povedala, da si kar velike standarde postavljata za darila, ker potem letos tudi pričakujem novo pesem. Malo sem se šalila, ampak sta mi dejansko tudi letos podarila novo pesem, Marjetka je napisala besedilo, Raay pa glasbo. 

»Oboževalcem rada pokažem svojo zasebnost in mi je to všeč, saj vem, da jih zanima, kaj počnem.«

Božič je predvsem tudi družinski praznik, sama ne skrivaš, da si s svojo družino zelo povezana, oče, sestra in kužika Lili so tudi del videospota. Kako je delati z družino?


Smo zelo, zelo povezani. Zdaj, ko sem v večini v Ljubljani, jih toliko bolj pogrešam in sem toliko bolj vesela, ko lahko pridem domov in izkoristim čas z njimi. V videospotu sta ati in sestra Eva, ker je bil v videospotu moj celoten bend in sta oba tudi njegovega benda. Eva poje spremljevalne vokale pri meni, ati pa je že cel čas basist, tako da smo bili ves čas skupaj, tudi ko smo še lahko nastopali. Je zelo v redu, je pa res, da se večkrat skregamo, saj si v obraz hitreje kaj povemo, ampak vseeno tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Mama pa je tako naša podpornica, vse komentira, vse vidi, nas razvaja ... Vsi smo zelo povezani in navezani.

Kaj pa kužika? 
Za kužiko Lili pa sem rekla, da si jo želim v videospotu, ker je božičen in sem vedela, da bo to moj najljubši videospot, ker bo ona v njej in bom tako imela večno lepe spomine na njo. 

Vlogo v videospotu ima tudi Nikina bokserka Lili, s tem pa ima pevka večni spomin na njo. foto: Neo Visuals

Ti je težko, ker ste tako oddaljeni, predvsem v teh časih, ko smo zaradi ukrepov z gibanjem tako omejeni?


Mi je, ja. Zelo jih pogrešam. Hvala bogu za Facetime in podobne stvari, da se vsak dan slišimo. Tudi na Facebooku imamo svojo skupino, tako da smo vedno v stiku, si pošiljamo fotografije in videoposnetke. Hvaležna sem za družbena omrežja, saj v tem trenutku pridejo še posebej prav. 

Kaj pa tvoja lastna družina, pred dnevi si praznovala svoj 28. rojstni dan, verjetno so se nekateri vrstniki že odločili za družine. Si je želiš tudi sama? 
Sem zelo družinski človek in absolutno si želim družine in otrok, ampak mi gredo ta leta res prehitro. Predvsem drugi me spominjajo na to, da sem stara že 28 in da so imeli pri teh letih že dva otroka ter podobno. Enostavno se še ne počutim zrelo in odgovorno, da bi postala mama. Predvsem imam trenutno v svoji glavi fokus na kariero kot v to, da bi imela otroke. Ne počutim se še pripravljene. Zdaj pravim, da še vsaj dve ali tri leta ne bi imela, si pa tega zagotovo želim. 

»Kljub temu, da sem že toliko let na sceni, vseeno ni najbolj prijetno prebrati negativnih stvari o sebi, kljub temu, da veš, da to ni res. Zato se branju komentarjev raje izogibam.«

Predvsem mlada dekleta te obožujejo, čutiš zaradi tega večjo odgovornost do obnašanja, objav na družbenih omrežjih ...
Zavedam se, da sem nekaterim vzor, a na splošno nimam težav z objavami, saj nisem taka, da bi objavljala nekaj, kar ni v redu. Tu in tam sicer objavim, da s kom nazdravim, ampak vsi vemo, da sem stara 28 let. Sicer sem pa bolj taka, da dam rada kakšen nasvet, v začetku drugega vala sem recimo vsak dan objavljala pozitivne misli ... Bolj jih želim motivirati, da so samozavestni, da verjamejo vase in da so sami kreatorji svojega življenja. 

Kako gledaš na družbena omrežja? Glasbeniki ste danes veliko bolj dostopni, kot so bili glasbeniki pred 20 leti.
Hvaležna sem za družbena omrežja, predvsem v tem obdobju koronavirusa, ko si na ta način resnično povezan z oboževalci. Ne predstavljam si, da si včasih svoje oboževalce videl na koncertu, zdaj pa si lahko z njimi dosti bolj povezan. Je pa res, da je odvisno, kako si narediš. Sama do neke mere rada pokažem svojo zasebnost in mi je to všeč, saj vem, da jih zanima, kaj počnem. Družbena omrežja mi predvsem v trenutni situaciji pomenijo veliko, svetlo točko. 

Nika Zorjan foto: Neo Visuals

Te kakšne stvari, ki jih prejmeš, slišiš, prebereš, še vedno prizadenejo? 
Da, s tem sem imela zelo velike težave, ko sem začela in sem brala vsak komentar, sem želela, da bi bila vsakemu všeč. Če mi je kdo kaj grdega napisal, sem jokala. Spomnim se tudi situacije z atijem, ko sem tekmovala v šovu Misija Evrovizija. Pred intervjujem sem slučajno prebrala, da so nekje napisali nekaj v smislu: »Nika, ti si taka avša.« Začela sem jokati in ati mi je rekel: »Nika, ali boš to brala in jokala, potem zdaj spakiraš in greva domov, ali obrišeš solze, greš na intervju in tega ne bereš več.« Takrat me je to streznilo in sem se odločila za slednje. Kljub temu, da sem že toliko let na sceni, vseeno ni najbolj prijetno prebrati negativnih stvari o sebi, kljub temu, da veš, da to ni res. Zato se branju komentarjev raje izogibam. Če so kakšni lepi, pa mi to pove kdo drug. (smeh) 

Kljub situaciji ste v zadnjih mesecih znotraj »družine« Raay music na veliko ustvarjali. Pa vseeno, so se tvoje želje in tvoji cilji v zadnjih mesecih kaj spremenili? 
Najprej moram povedati, da sem zelo hvaležna, da imam takšno glasbeno družino, predvsem Raay je tu krivec, da ima, ne glede na situacijo, še vedno motivacijo, voljo, inspiracijo, da izdajamo nove pesmi in videospote. Za to sem mu resnično hvaležna, ker enostavno ne občutimo tako velikega pomanjkanja, kot bi ga morda, če bi bila popolnoma sama. 
Sicer pa sem pesem Mojito želela izdati že marca, a sem ga nato septembra, saj smo ga prestavili zaradi korone, sicer pa bomo izdajali pesmi, kot da je vse v redu. Ne enako, ker ne dobiš takšnega odziva, kot si ga včasih, ko si šel s pesmijo na nastop in si videl, ali ljudje s tabo pojejo ali ne. Sem pa mnenja, da se dobro z dobrim vrača in da nam bo vse to enkrat povrnjeno, ko se bodo nastopi spet začeli. 

Božična Nika Zorjan foto: Neo Visuals


Lahko kmalu pričakujemo še kaj novega? 
Izdala sem že, da sem za pesem dobila novo besedilo in pesem, lahko morda kmalu pričakujete tudi kakšno novo pesem. (smeh)

Vse bolj si priljubljena tudi na Hrvaškem, si pričakovala takšne odzive? Bo zato tudi več pesmi v hrvaškem jeziku oziroma dvojnih pesmi, kot je bil Mojito? 
Tako pozitivnih odzivov iskreno nisem pričakovala. Ko smo šli prvič na CMC festival v Vodice s pesmijo Vroče, sem si pri sebi mislila, da si bodo mislili nekaj v smislu »Kaj spet ti Slovenci poizkušajo peti hrvaško.« Bilo pa je ravno obratno, vzeli so nas za svoje, počutila sem se zelo dobrodošlo, takrat sem imela roza lase in so rekli, da še niso imeli roza pevke, kar naenkrat sem dobila ponudbo za vodenje Rap Campa ... Zato smo tudi rekli, da bi ga, če bodo kakšne pesmi, ko bo napisan tudi hrvaški tekst, izdala tudi v hrvaščini, saj se mi zdi, da glasba ne pozna meja. Rada pojem v slovenščini, prekmurščini, hrvaščini in se mi zdi smotano, da bi zato, ker sem Slovenka, rekla, da drugega ne bom preizkusila. Mislim, da glasba ne pozna meja, da jo vsi radi poslušamo, pomembno je to, da je dobra, spevna, da ti gre v uho, da ima tekst smisel ... ne glede na to, v katerem jeziku je.

prejšnji članek
Kako zdrava je gorčica?
Zdravje
Kako zdrava je gorčica?
naslednji članek
Jacqueline Kale ima visoka merila
Svet slavnih
Jacqueline Kale ima visoka merila
#nasazenazenska
nasazenazenska