Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Peter Poles o dejanski dobrodelnosti Slovencev

29. 12. 2020; 09.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
pesem

Peter Poles foto: Miro Majcen

Slovenski voditelj je zadovoljen in pomirjen, ko vidi, kako znamo Slovenci stopiti skupaj, ko je to potrebno.

Priljubljeni voditelj Peter Poles je letošnji ambasador akcije, ki že četrto leto zapored riše nasmeške na obraze otrok pod projektom Botrstvo. Gre za dobrodelni projekt Nasmeškotek, ki letos sredstva zbrana z nakupom dobrodelnih Nasmeškotkov v prodajalnah Hofer po ceni 1 eur namenjena dijakom iz socialno šibkih družin za kritje oskrbnin v dijaških domovih ter s tem boljšo izobrazbo za svetlejšo prihodnost.

O dobrodelnosti, projektu in tem, kako znamo Slovenci stopiti skupaj, ko je to potrebno.

V zadnjih letih ste svojo kariero zagotovo zaznamovali tudi z dobrodelno oddajo oziroma z oddajo z dobrim namenom Dan najlepših sanj. Ste se pred tem zavedali, koliko težkih zgodb je v Sloveniji?


V oddaji smo se v bistvu, bolj kot na težke zgodbe, osredotočali na ljudi, ki smo jih osrečevali. Poskušali smo najt izstopajoče posameznike, ki pozitivno vplivajo na svojo okolico in si uresničitev nedosegljive želje res zaslužijo. Obenem pa smo želeli vodit z zgledom in pokazat, kako malo je v bistvu treba, da nekomu življenje obrnemo na bolje. Podobno je seveda tudi pri težkih zgodbah, le da bi morali tu pomoč enostavno dobiti čisto vsi, ki jo potrebujejo, jih je pa zadnje čase res občutno preveč!

S predsednico Zvezda prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anito Ogulin smo se pogovarjali o tem, kako zelo smo Slovenci pripravljeni pomagati, o projektih, ki nas združijo in o tem, zakaj je pomembno, da priskočimo na pomoč tudi dijakom in zakaj na njih ne smemo pozabiti. Pogovor si lahko preberete TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Je ustvarjanje takšnih vsebin vplivalo tudi na vaš pogled na dobrodelnost?


Niti ne. Že od malih nog sem spremljal očeta zdravnika, ki je tudi v prostem času obiskoval paciente na domu in jim pomagal, tako da mi je popolnoma naravno, da človeku, ki te potrebuje, ponudiš roko. Kolikor se sliši klišejsko, a "dobrodelnost" se dejansko začne že s čisto običajnimi dejanji - pogovorom, prijaznostjo, lepo besedo in že samim dejstvom, da si za nekoga vzamemo čas; in nadaljuje v bolj usmerjeno pomoč, ki pa mora izhajati iz želje, da delamo dobro, brez da bi kdorkoli sploh vedel za to.

Ste z družino dobrodelni?
Sodelujemo v mnogih akcijah in pomagamo kjer lahko, a tega v bistvu ne želimo izpostavljati. To počnemo, ker se nam zdi tako prav in ker nas takšno razmišljanje in delovanje povezuje kot družino.

Peter Poles, ambasador projekta Nasmeškotek foto: Arhiv

Letos ste ambasador projekta Nasmeškotek, ste se srečali s kakšnimi zgodbami dijakov, se vas je kakšna posebej dotaknila?
Presunljivo je, da je večina dijakov za pomoč hvaležna predvsem zato, da s svojim hrepenenjem po določenem poklicu ostalim družinskim članom ne odžirajo hrane, oblek, igrač in še dodatno ne obremenjuje finančno že tako preobremenjenih staršev. Ne predstavljam si, kakšen psihičen pritisk zanje predstavlja dejstvo, da bo zaradi stroškov njihovega šolanja cela družina na slabšem. In zato tudi zelo razumem njihove besede ko zahvalno pismo zaključijo: "Ta pomoč mi daje tudi motivacijo za delo, da bom čim bolj uspešna in se še naprej trudila za svoje cilje. In upam, da mi bo nekega dne uspelo do te mere, da bom tudi sama lahko pomagala takim dijakom, kot sem sedaj jaz."

Zakaj si želite, da ljudje kupijo Nasmeškotka, za katerega lahko rečemo, da stane zgolj 1 evro?
Prepričan sem, da ljudje, ki kupijo Nasmeškotek, pomagajo tudi drugače. Je pa v njem vsekakor skrit še dodaten draž, da ob izkazani pomoči takoj dobiš nekaj nazaj, nekaj lepega, odličnega po okusu, kar lahko tudi podariš in ustvariš še vsaj en dodaten nasmeh. Ter obenem veš, da bodo sredstva, ki si jih namenil manj srečnim od sebe, res šla v prave roke!

Kaj pa nasmehi, mislite, da lahko včasih pomaga tudi brezplačen nasmeh?
Vsekakor, še posebej če je pristen, zadovoljen, dobronameren in iz srca!

Kaj si za leto 2021 želite vi v smislu težkih zgodb in ljudi, ki pomagajo, da je teh zgodb manj?
Težkih zgodb sistemsko ne moremo izkoreninit, sem pa vedno znova zadovoljen in pomirjen, ko vidim, kako znamo Slovenci stopiti skupaj, ko je to potrebno. Milijon evrov zbran v zadnji veliki vseslovenski akciji je čudovit odraz srčnosti in moči našega naroda, ki neti upanje na boljše čase. Hvala vam za to in res hvala, da pomagate!

prejšnji članek
Tako odrasel je že najmlajši sin Borisa Cavazze
Svet slavnih
Tako odrasel je že najmlajši sin Borisa Cavazze
naslednji članek
Pomlajevalna terapija Ana Marie Mitič
Svet slavnih
Pomlajevalna terapija Ana Marie Mitič