Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrla mednarodno priznana hrvaška igralka slovenskih korenin

22. 1. 2021; 09.58
Avtor: K.M.
Mira Furlan (2)

Mira Furlan leta 2006 foto: Profimedia

Razlog smrti Mire Furlan uradno še ni znan, iz Združenih držav Amerike pa prihajajo informacije, da so njeni sodelavci že nekaj časa vedeli, da je igralka bolna. Imela je glavno vlogo v seriji Babylon 5 in vidno vlogo v seriji Skrivnostni otok.

Novico o smrti priznane hrvaške igralke, ki je imela svoje korenine po očetovi strani tudi v Sloveniji, je z javnostjo delil ustvarjalec serije Babylon 5, v kateri je imela Mira tudi glavno vlogo, J. Michael Straczynski. "Danes je noč velike žalosti, naša prijateljica in poveljnica je šla po poti, kjer je ne moremo več doseči. Ampak tako kot z vsemi stvarmi, bomo tudi z njo spet vzpostavili stik, ko bo čas za to. Verjamem, da bo imela za nas takrat veliko zgodb in veliko novih vlog, ki jih bo lahko delila z univerzumom," je zapisal in ob tem delil še daljši zapis, ki ji ga je namenil igralki v spomin. Orisal pa je tudi, kaj se je z igralko dogajalo, saj se je očitno dlje časa borila z boleznijo, ki pa je ni definiral.

"Že nekaj časa smo vedeli, da se Mirino zdravje slabša. Nisem prepričan, da je to pravi čas in prostor, da delim, naključja, ki so pripeljala do te točke, ki so se je vsi balo. Vedno smo upali, da se bo njeno zdravje izboljšalo. V skupnem mailu, poslanemu ekipi serije, sem razbral, da naj bi se izboljševalo. Nato pa sem dobil klic Petra Jurasika (soigralec v seriji), da jo bo Goran pripeljal domov. Vprašal sem, domov, ker ji gre na bolje, ali domov, samo zato, da je doma. Odgovoril mi je, da jo pelje domov in v njegovem tonu sem ujel, kaj je želel povedati. Kot družina smo ponudili podporo in začeli s čakanjem, ki se je zdaj končalo."

Mira Furlan v seriji Skrivnostni otok foto: Profimedia

Hrvaški mediji, Večernji list, ki se sklicuje na vire blizu družine, sicer poroča, da se je igralka borila z boleznijo oziroma virusom Zahodnega Nila, ki ga naj bi dobila s pikom okuženega komarja. "Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek, vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema. Približno 1 oseba na 150 razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja," pa virus pojasnjujejo na NIJZ. 

Mira bi letos dopolnila 66 let, saj je bila leta 1955 rojena hrvaški-judovski materi in očetu Hrvatu, slovenskih korenin, kar tudi pojasnjuje njen slovensko zveneči priimek. Leta 1992 se je z možem, srbskim režiserjem Goranom Gajićem preselila v New York, hrvaška javnost pa ji zameri, da je v času vojne nastopala v Beogradu. Čez lužo si je ustvarila bogato kariero, najbolj prepoznavni pa sta zagotovo vlogi v znanstveno fantastičnih serijah Babylon5 in Skirvnostni otok. Z možem imata enega sina, Marka Lava.

prejšnji članek
Ljubezen po domače: Nana Kotnik spremenila videz
Svet slavnih
Ljubezen po domače: Nana Kotnik spremenila videz
naslednji članek
Drastična preobrazba Mojce iz MasterChefa
Resničnostni šovi
Drastična preobrazba Mojce iz MasterChefa