stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Oče in sin, ki z ljubeznijo iz kosov lesa ustvarjata unikatna očala

26. 1. 2021; 10.00
Avtor: V.M.
feliks-in-jesse

Feliks in Jesse foto: FJ-PRODUKT

Feliks in Jesse sta oče in sin iz Oplotnice, ki sta sebi in svetu dokazala, da ljubezen do lesa ni slepa. Slovenska umetnika kose lesa spreminjata v do potankosti dovršena očala, pri čemer ju spremlja dotik tradicije, modno oplemenitenje in misel na osebo, ki bo njune okvirje nosila.

Kdor odkrije znamko FJ-PRODUKT, hipoma ugotovi, da to niso zgolj še ena lesena očala, ki hrepenijo po svojem lastniku. Za imenom utripata dve predani srci, oče Feliks in sin Jesse, ki sta iz dolgoletne družinske ljubezni do lesa spletla edinstveno zgodbo. Jima želite prisluhniti? Vabljeni k branju klepeta, katerega odgovori so se porodili v domači delavnici, med skrbno igro s kosi lesa …

Vajini unikatni izdelki kakopak nemudoma pritegnejo pozornost, a kdo sta umetnika, čigar marljive roke lesu vdahnejo ljubezen, domišljijo in edinstveno obliko? Kakšna sta Feliks in Jesse, ko odpreta vrata v svoj svet?

Izhajava iz rodu, ki se je že skozi številne rodove ukvarjal z obdelovanjem lesa. Bi lahko rekla, da so nama bili dar, smisel in ljubezen do vsega, kar je povezano z lesom in oblikovanjem, nekako položeni v zibel. Seveda sva se čutila dolžna, da svoje darove oplemenitiva s pridihom domišljije in kančkom smisla za umetnost, ki bi že na prvi pogled prepričali kupca, da je prav vsak najin izdelek unikat, v katerem ni niti sledu izdelkov množične proizvodnje. Lahko bi rekla, da je to najin način življenja!

Ročna izdelava očal foto: FJ-PRODUKT

Pravita, da vama je bila ljubezen do obdelave lesa položena v zibelko. Kdo vama je predal navdih, da sta tradicijo oplemenitila z domišljijo in umetnostjo, nato pa svet osupnila z edinstvenimi izdelki?

Zagotovo dedek in pradedek po očetovi strani, saj sta bila tudi onadva mojstra na svojih področjih, prav tako tudi v lesarstvu in ker je to vedno bil hobi ob delu in nuja za boljši standard, se to nikoli ni razvilo v kaj več. Midva sva nekako to tradicijo nadaljevala in izboljševala, potrebno je bilo imeti seveda tudi nekaj podjetniške žilice in ker oba vedno stremiva h kvaliteti in razvoju, sva rekla, da mora to iz hobija prerasti v nekaj več.

Kako sta popisala svoj prvi list, kje se je pričela pisati vajina povest o uspehu?

Lahko rečem, da se je vse skupaj začelo leta 2015 ko sva izdelala prvi skupen produkt in to je bil lesen ovitek za telefone in nekaj nakita. Glede očal sva bila najprej skeptična, saj nisva bila prva, ampak nekako sva prišla do zaključka, da je pri vsakem produktu več blagovnih znamk, konkurenca pa je tako ali tako zdrava.  

Feliks in Jesse foto: FJ-PRODUKT

Kje in kako so nastala prva očala? Se še spomnita občutka, ko sta v rokah podržala prve okvirje?

Lesena očala FJ-PRODUKT so nastala leta 2015 ko sva združila moči po nešteto pogovorih in razmišljanjih, vse dokler ni oče neko soboto ustvaril prvi leseni okvir, ki seveda ni bil niti približno podoben sedanjemu izdelku. Občutki so bili tedaj zelo dobri, ampak ker sva oba zelo samokritična in se nikoli ne zadovoljiva z izdelanim, sva zgodbo z lesenimi očali nadaljevala. To je hkrati tudi dokaz, da se nisva nikoli ustavila, obstala na lovorikah, temveč sva hotela še več – svetu ponuditi bolj kvaliteten, dodelan izdelek. Sedaj po šestih letih dela, lahko nekako zatrdiva, da sva na pravi poti, kar nama vedno znova dokazujejo tudi stranke, ki se vračajo in naročajo že druga ali pa tretja lesena očala.

Je bila pot do obdobja, ko je trg prepoznal vajin talent dolga? Ko se danes ozreta nazaj, katere lekcije se vama zdijo neprecenljive? Seveda, pot je bila zelo težka, saj sva že na začetku začrtala poslovno pot, ki temelji na majhnih količinah s posebnim poudarkom na kvalitetni izdelavi in osredotočenosti na stranko. Takšen način dela sicer terja veliko več časa, ampak nama je najbolj pomembna zadovoljna stranka, ki se vrača in pa tista reklama iz ust do ust, ki je vedno najbolj pristna.

Ročna izdelava očal foto: FJ-PRODUKT

Od prvih izdelanih očal je minilo šest let in na tisoče ur trdega dela. Je napredek viden že laičnemu opazovalcu ali zgolj vajinemu strokovnemu očesu?

Napredek je vsekakor viden vsakemu laiku, saj so sedanji leseni okvirji nepredstavljivo bolj kvalitetni, obdelani in dodelani. V vseh tek šestih letih sva naredila ogromno napredka in vedno misliva, da je še ogromno manevrskega prostora za izboljšave. Saj veste, če se zadovoljiš z izdelanim, nikakor ne moreš napredovati.

Nam za konec zaupata še, zakaj se FJ-PRODUKT očala preprosto ne morejo izgubiti v ponudbi lesenih očal? Zakaj sodijo na pedestal tistih najboljših? Sigurno zato, ker sva ena izmed redkih, ki izdelujeva lesena očala na popolnoma ročni način. Ker takšen način zahteva veliko več časa, so najina lesena očala zelo dodelana, obdelana in večkrat skrbno pregledana, to pa se seveda odraža v kvaliteti. Vsaka stranka, ki naroči najina lesena očala, tudi sama sodeluje pri snovanju, zato med samo izdelavo nehote misliva na osebo, ki ji je izdelek namenjen. Nemara se boste strinjali, da je to v današnjem industrijskem času prava redkost, kajne?

Ročna izdelava očal foto: FJ-PRODUKT

Izdelano z ljubeznijo. foto: FJ-PRODUKT

Ročna izdelava očal foto: FJ-PRODUKT

Feliks in Jesse foto: FJ-PRODUKT

prejšnji članek
Novinarka Planet TV drugič postala mamica
Svet slavnih
Novinarka Planet TV drugič postala mamica
naslednji članek
BetaGlukan - najboljši plan za dobro kondicijo imunskega sistema
Zdravje
BetaGlukan - najboljši plan za dobro kondicijo imunskega sistema