državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski igralci javno podprli Mio Skrbinac

2. 2. 2021; 01.46
Avtor: K.M.
mia skrbinac 1

Mia Skrbinac foto: Revija Zvezde Lady

Dramska in filmska igralka Mia Skrbinac je na ljubljansko univerzo vložila prijavo o spolnem nadlegovanju, zdaj so jo javno podprli igralski kolegi.

Mia Skrbinac je za TVS razkrila izkušnjo s spolnim nadlegovanjem na fakulteti. Kot pravi, jo je v času študija na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo dve leti spolno nadlegoval znani igralec in profesor igre. O imenu, za zdaj, ne želi govoriti, saj pravi, da ni edina, ki se ji je to pripetilo. Celotno zgodbo pa si lahko preberete TUKAJ >>KLIKNITE<<.

Igralci Mia Skrbinac, Primož Vrhovec in Nika Rozman foto: Marko Vavpotič, M24.si

Zdaj so jo v javnem pismu podprli tudi igralski kolegi, ki so tako kot ona, vključeni v Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev. "Ustvarjalni proces ter druge posebnosti pri delu igralca, s katerim se študentje igre prvič srečajo prav na Akademiji, je že po svoji naravi takšnega značaja, da se od profesorjev zahteva še večja odgovornost in previdnost, saj napačno postopanje v procesih dela lahko privede do nepopravljivih posledic. Izgovor, da gre za študij “občutljive narave”, v nobenem primeru ne sme postati razlog za prestopanje mej! Prav zaradi občutljivosti in ranljivosti odrskega ustvarjanja je potrebna visoka strokovna usposobljenost pedagoškega kadra. Odgovornost za ustvarjanje varnega okolja v odnosu študent/študentka – profesor/profesorica je na strani profesorjev in celotnega pedagoškega sistema, na njih je, da zaščitijo integriteto študentov in da jim omogočijo kvaliteten študij brez psihičnih ali fizičnih zlorab. Predavatelj v nobenem primeru nima pravice izrabiti svojega položaja za erotiziranje odnosa med profesorjem in študentom," so med drugim zapisali v javnem pismu, ki smo ga prejeli na uredništva slovenskih medijev in dodali: "Zagovarjamo stališče, da v pedagoškem procesu ni prostora za spolno nadlegovanje in izsiljevanje, mizoginijo, šovinizem ter kakršnokoli nespoštovanje človeka in njegovega dostojanstva, še posebej, če to izvaja oseba, ki je na poziciji moči. Prav tako ostro obsojamo vse vrste psihičnega izživljanja in šikaniranja, ki bi se med študijskimi ali rednimi delovnimi procesi lahko pojavili. Takšno ravnanje je nedopustno, in bi ga morali jasno obsoditi na vseh ravneh naše družbe."

Ob tem so še poudarili, da od Akademije pričakujejo jasno opredelitev in preiskavo ter seveda sankcioniranje vseh prijavljenih profesorjev, seveda pa tudi zaščito vseh žrtev. Med člani društva so številni slovenski igralci, med njimi tudi številni profesorji iz omenjene Akademije.

prejšnji članek
Nekaj tednov po diagnozi umrl zvezdnik serije Saved by the Bell
Svet slavnih
Nekaj tednov po diagnozi umrl zvezdnik serije Saved by the Bell
naslednji članek
Kdaj se prične šov Kdo si ti? Zvezde pod masko?
Svet slavnih
Kdaj se prične šov Kdo si ti? Zvezde pod masko?