stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Glasbenika, ki si letos delita prestižno glasbeno nagrado

11. 2. 2021; 05.30
Avtor: STA
Stevie Wonder

Stevie Wonder foto: Wikipedija

Fundacija Wolf nagrade podeljuje znanstvenikom in umetnikom z vsega sveta za dosežke v dobro človeštva in prijateljske odnose med narodi. Nagrada je vredna 100.000 dolarjev.

Avstrijska skladateljica Olga Neuwirth in ameriški glasbenik Stevie Wonder si delita letošnjo nagrado izraelske Fundacije Wolf za glasbo.

Fundacija Wolf nagrade podeljuje od leta 1978. Da je med letošnjimi dobitniki tudi Olga Neuwirth, je po pisanju agencija APA sporočila Univerza za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju, ki je skladateljico predlagala za nagrado.

Fundacija Wolf ji je nagrado podelila za njeno "izjemno mojstrstvo, umetniški talent in sposobnost izražanja v mediju". "Olga Neuwirth je premaknila meje svoje umetnosti, ki je tako postala orodje v službi univerzalnim in idealističnim humanističnim vrednotam," je utemeljitev povzela APA.

V Gradcu rojeni diplomantki akademije je že čestitala rektorica dunajske Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti Ulrike Sych. Po njenih besedah skladateljica tudi s sredstvi svoje umetnosti izraža svojo družbenopolitično angažiranost, hkrati je ženskam vzornica na področju komponiranja glasbe.

Stevie Wonder pa nagrado prejme za svoj "izjemen prispevek k glasbi in družbi, s katerim je obogatil življenje generacij ljubiteljev glasbe", piše v utemeljitvi.

Glasbenik, ki je prejel več kot dva ducata grammyjev, je v svoji dolgi karieri, kot otrok je začel nastopati kot Little Stevie Wonder, ustvaril številne uspešnice. Mednje štejejo You Are the Sunshine of My Life, Superstition, I Just Called to Say I Love You in Living for the City.

Fundacija Wolf nagrade podeljuje za področja medicine, kmetijstva, matematike, kemije in fizike ter za področje umetnosti. Za slednje nagrado podeljuje za dosežke v slikarstvu, kiparstvu, glasbi in arhitekturi, piše na spletni strani fundacije.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade na področju glasbe so po pisanju agencija APA italijanski dirigent Claudio Abbado, madžarski dirigent Adam Fischer, francoski skladatelj in dirigent Pierre Boulez, madžarski skladatelj György Ligeti in italijanski skladatelj Luciano Berio.

prejšnji članek
Gordana (Šverc komerc): pobegnila pred pedofilskim napadalcem
Svet slavnih
Gordana (Šverc komerc): pobegnila pred pedofilskim napadalcem
naslednji članek
Alya je spet zaljubljena
Svet slavnih
Alya je spet zaljubljena