profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Hrenove omake so odlične tudi za odpiranje dihalnih poti

7. 4. 2023; 01.00
Avtor: K.M.
hren

Če imate težave s ščitnico, hrena ne uživajte. foto: Profimedia

Hrenove omake niso samo okusne, ampak tudi koristne.

Hren je večletna rastlina z zelenimi listi, belo korenino in hudega okusa. Izhaja iz Mediterana in zahodne Azije. V prehrani se najpogosteje uporablja korenina hrena, izjemno pa so okusni tudi mladi listi rastline, ki so rahlo pikantnega okusa. Z aradi sestavin, ki vključujejo vitamin C, kalij, vitamine B1, B2 in B6, železo, kalcij, magnezij in fosfor, je hren razen za gurmanske užitke izjemen tudi kot zdravilo. Njegovo zdravilnost so poznali že stari Grki še 1500 let pred našim štetjem, uporabljali pa so ga za blaženje bolečin na hrbtu.

Hrenova omaka foto: Shutterstock

Kisla hrenova omaka

Trdo kuhano jajce in hren naribajte, prelijte z malo juhe in dodajte majonezo. Namesto majoneze lahko dodate kislo smetano.

Krompirjeva omaka iz hrena

50 g naribanega hrena, 2 narezana ohlajena krompirja, 5 dcl vode, zakisane s kisom, 15 g soli in 15 g sladkorja. Vse dobro premešajte in omako postrezite hladno.

Jabolčna omaka iz hrena

Naribajte 2 večji jabolki, dodajte 50 g naribanega hrena, 5 dcl vode, zakisane s kisom, 15 g soli in žlico sladkorja. Vse dobro pomešajte in postrezite. Nekatere aktivne sestavine, ki so v korenini hrena, imajo protivnetni učinek in je zato zdravljenje sinusov s korenino hrena zelo učinkovito. To ne bo odpravilo le bolečine, temveč tudi vzrok, ker bo hren učinkovito deloval na žarišče vnetja. Naribajte korenino hrena in prelijte z 2 dl vode, vse skupaj pogrejte na štedilniku, nato posodo odstranite s štedilnika, pokrijte glavo z brisačo in vidihavajte hlape. Najboljše rezultate boste dosegli, če to počnete vsak večer pred spanjem. Po petih dneh boste občutili olajšanje v sinusih, začel se bo proces čiščenja vseh kanalov, ki bo odstranil neprijetnosti in bolečino.

prejšnji članek
Prva rešitev pred bolečinami naj bo termofor
Zdravje
Prva rešitev pred bolečinami naj bo termofor
naslednji članek
Johnny Depp se vrača na velika filmska platna
Kultura
Johnny Depp se vrača na velika filmska platna