Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mediji ji pravijo »avstralska vrtnica« – lepa, a z ostrimi trni

9. 5. 2021; 09.00
Avtor: Obrazi Avenija
profimedia-0327539794

Zaljubljena Nicole Kidman in Keith Urban. foto: Profimedia

Rdečelaska porcelanaste polti pogosto daje videz hladne in vzvišene dive, kar pa skoraj ne bi moglo biti dlje od njene resnične narave. Nicole je med filmarji poznana po svoji prijetni, hudomušni in ljubki osebnosti, pa tudi po neustrašnosti pri izražanju mnenja o zanjo pomembnih temah. Neustrašna pa je tudi pri tem, kako živi svoje življenje. Po težki preizkušnji zelo odmevne ločitve in ponižanja ob tem, da jo je ujela povsem nepripravljeno, je pogumno zakorakala naprej. »Pozabite preteklost. Nikdar ne moremo zagotovo vedeti, kakšna bo prihodnost. Živite za trenutek. Ne verjamem v okolišenje in stopicanje na mestu. Ali boste korakali skozi življenje in ga doživeli v polnosti ali pa ga boste le opazovali kot voajer. Jaz zagotovo nisem voajer.«

Nicole je ena najbolj svetovno poznanih Avstralk, vendar se je 20. junija 1967 rodila na Havajih v ZDA. Tam sta njena avstralska starša začasno bivala s študentskim vizumom, tako je mala Nicole Mary Kidman poleg ameriškega državljanstva in irskih ter škotskih genov prejela še havajsko ime Hokulani, nebeška zvezda. Njena mama je bila inštruktorica zdravstvene nege, oče pa takrat še študent biokemije, pozneje pa je postal klinični psiholog. Starša sta bila goreča nasprotnika vojne v Vietnamu in svoje nestrinjanje z ameriškim posredovanjem glasno izražala na protestih v Washingtonu, kjer so živeli do Nicolinega četrtega leta, nato pa so se preselili nazaj v avstralski Sydney. Nicole ima še tri leta mlajšo sestro Antonio, uspešno novinarko in TV-voditeljico.

SRAMEŽLJIVOST JE PREMAGALA

nicole kidman foto: Profimedia

Mala Nicole je že pri treh letih obiskovala ure baleta in izkazovala naraven talent za igro, za igralski poklic pa naj bi jo navdihnila Margaret Hamilton v vlogi čarovnice v Čarovniku iz Oza. Zanimivo je, da jo je soj reflektorjev tako privlačil kljub izjemni sramežljivosti in zadržanosti: »Bila sem izjemno sramežljiva, kot otrok sem celo jecljala. Počasi sem to premagala, pa vendar me ta sramežljivost še kdaj zagrabi. Še vedno nerada sama vstopim v na primer polno restavracijo ali na zabavo.« Med študijem gledališke igre je spoznala Naomi Watts, še eno avstralsko filmsko zvezdo, s katero sta še danes najboljši prijateljici. »Veliko sva doživeli in preživeli skupaj v 35 letih prijateljstva. Taka zgodovina te poveže. Močno se spoštujeva in se imava neskončno radi,« je dejala pred kratkim. Nicole je njena svetla, za avstralsko sonce prenežna polt prisilila, da je večino časa preživljala v senci gledaliških dvoran, kjer je neutrudno vadila in kmalu požela pohvale in priznanja, ki so ji potrdili, da je igralstvo njena prava pot.

DRUŽINA JE POMEMBNEJŠA OD TALENTA

Pri šestnajstih je debitirala v priredbi priljubljenega avstralskega filma Bush Christmas, nato pa kmalu dobila vlogo v TV-seriji Five Mile Creek in zdelo se je, da počasi prihaja njen trenutek. Nato pa so leto pozneje njeni mami diagnosticirali raka na dojki in Nicole je svojo kariero brez pomisleka odložila, da bi ji bila lahko v oporo. Vpisala se je celo na študij masaže, da ji je lahko pomagala pri fizioterapiji. »Želim, da svet ve, da je mama imela raka, in to v napredni fazi. Ampak ga je premagala. Naj vsi vedo, da je zmagovalka.« Z mamo sta si še danes izjemno blizu, oče pa je leta 2014 umrl zaradi srčnega zastoja. 

VRNITEV PRED KAMERE

Leta 1989 je zaigrala v trilerju Mrtvo morje ob Samu Neilu in Billyju Zanu in zagotovo si ni predstavljala, da ji bo prav ta film povsem spremenil življenje. Kritiki so bili nad njeno igro navdušeni, povsem prevzet pa je bil tudi vzhajajoči hollywoodski zvezdnik, ki je za svoj novi projekt iskal soigralko. To je bil Tom Cruise in šlo je za film Dnevi grmenja. Od tu naprej pa je bilo za Nicole vse skupaj pravljica, ki ji je še sama težko verjela. »Nisem mogla dojeti, da delam v Ameriki, kaj šele, da delam s Tomom Cruisom!« je dejala ob tridesetletnici filma. Poleg tega, da je bila avtomobilska romanca popoln uspeh z vidika navdušenja gledalcev, je romantično posegla tudi v Nicolino zasebno življenje – začela se je zvezdniška ljubezen, ki je navduševala oboževalce in medije. 

Nicole Kidman foto: Profimedia

VISOKA HOLLYWOODSKA ROMANCA

Tom Cruise je bil, ko sta se z Nicole osebno spoznala, še poročen z Mimi Rogers. Kmalu se je ločil, vendar iz zakona ohranil popotnico scientologije – vere, ki mu jo je predstavila nekdanja žena. Za nekaj časa se je umaknil iz aktivnosti, povezanih s scientološko cerkvijo, in se znebil vpliva, ki je Nicole nato označil kot grožnjo. Nicole je pri dvaindvajsetih v zakon s tri leta starejšim in skoraj 10 centimetrov nižjim Tomom vstopila po le dobrem letu poznanstva. Vsa leta zakona je na rdeči preprogi ob možu le redko nosila pete, da razlika v višini ne bi bila tako očitna. Po tem, ko sta skupaj posnela dva filma, sta si zaželela še en skupen projekt – družino. Že kmalu po poroki je Nicole zanosila, vendar zaradi zunajmaternične nosečnosti otroka ni mogla donositi. »Že zelo zgodaj v zakonu sva preživela precej travmatično izgubo,« je povedala. Njena mama ima posvojeno sestro, tako ji je bila posvojitev od nekdaj blizu. Leta 1992 se je zakoncema pridružila posvojenka Isabella, tri leta pozneje pa sta posvojila še sina Connorja. 

BOLEČA LOČITEV

Film Široko zaprte oči, spomenik njunemu najljubšemu režiserju Stanleyju Kubricku, sta snemala več kot eno leto. Film je pristal v Guinnessovi knjigi rekordov kot najdaljša neprekinjena produkcija. Kmalu po tem, ko je film povzročil precej kontroverznosti, je Tomov predstavnik za stike z javnostjo na veliko presenečenje medijev in oboževalcev sporočil, da se zakonca ločujeta. Nicole je nato le nekaj dni po objavi Tom presenetil z vložitvijo papirjev za začetek uradnega ločitvenega postopka. Teorij o tem, zakaj je med njima počilo, je veliko, vendar nobena ni potrjena, niti Nicole niti Tom pa o tem nista nikdar želela javno spregovoriti. »Nočem metati sence na 11 let, ki je bilo zame zelo pomembnih. Otroke sva imela v času velike ljubezni. Ni bilo slabo. Zdaj sva v obdobju bolj razvite ljubezni. Ohranjala bomo spoštovanje do tega zakona in, kot do zdaj, ne bom nikdar razpravljala o najinih tedanjih težavah,« je dejala v nedavnem intervjuju. Priznala pa je tudi, da je bila nad ločitvijo povsem šokirana: »Najino skupno življenje je bilo popolno. Zelo dolgo sem potrebovala, da sem odžalovala, da sem se zacelila. To je bil šok za moj sistem. Bilo je odlično partnerstvo, vendar mislim, da se je preprosto izpelo. Bila sem tako prizadeta in poškodovana, da nisem verjela, da lahko še kdaj najdem ljubezen.« 

Nicole Kidman foto: Profimedia

NOVI ZAČETKI

Ob ločitvi so ji ob strani stali prijatelji in, predvsem, prijateljice. »Prihajam iz dolge tradicije žensk, ki podpirajo ženske. Zelo cenim te odnose.« Podporo je zagotovo potrebovala, saj je kar nenadoma ugotovila, da je biti žena Toma Cruisa nekaj drugega, kot biti »le« Nicole Kidman. Skrbelo jo je, ali bo sploh še dobila kakšno vlogo, ob tem pa jo je težilo še strto srce. Izkazalo se je, da so bile njene skrbi povsem odveč, saj je njena kariera dobesedno eksplodirala. Dobro leto po ločitvi je prejela tudi oskarja za glavno vlogo v filmu Ure do večnosti in od tu je šlo samo še navzgor. Nepozabne vloge v filmih Moulin Rouge, kjer je pokazala stas in glas, Človeški madež ob Anthonyju Hopkinsu, psihološka grozljivka Vsiljivci in druge so jo zasidrale med zvezdnice A-seznama in leta 2006 je bila celo najbolje plačana igralka v Hollywoodu. 

LJUBEZEN NAJDE POT

Po tem, ko so jo nekaj let povezovali z različnimi najbolj zaželenimi hollywoodskimi samci, je leta 2005 na nekem dogodku srečala country glasbenika Keitha Urbana. »Ko se je sprehodila prek sobe, je bila videti, kot da lebdi, prisežem. Ne vem, kako ji je to uspelo, bilo je nezemeljsko,« je povedal Oprah. Vendar je glasbenik ubral taktiko, da svojega navdušenja ni pokazal. Nicole je bila prepričana, da je ni niti opazil. Skoraj štiri mesece je trajalo, da jo je prvič povabil na zmenek, nato pa sta se na hitro poročila že leto po prvem srečanju. Že takoj na začetku zakona sta uvedla pravilo, da nikdar ne bosta ločena več kot dva tedna, četudi to pomeni, da je treba preleteti ocean. »To zame pomeni ljubezen v akciji, ne le v besedah,« pravi Nicole. Pred kratkim sta pravilo spremenila na tri dni. Morda tudi zaradi neprijetnega presenečenja kmalu po poroki: Nicole je snemala na Kosovu, Keith pa je ostal sam v Avstraliji in po osmih letih popolne abstinence poprijel za steklenico. Ko je žena izvedela za to, je takoj priletela domov in mu dala jasno vedeti, da je čas za kliniko za odvajanje od alkohola. Keith naj se ne bi prav nič upiral in tako je naslednje tri mesece preživel pod strogim nadzorom in ob podpori strokovnjakov. »Zelo sem blagoslovljen in hvaležen, da mi je Nicole pomagala na pravo pot,« pravi.

DRUŽINA, KOT SI JO JE ŽELELA

Pri štiridesetih je po številnih neuspešnih poskusih oploditve z biomedicinsko pomočjo zanosila povsem naravno. Tri leta po rojstvu hčerke Sunday Rose, ki je – po Nicolnih besedah – čudež njenega življenja, sta se z možem odločila še za nadomestno materinstvo – druga ženska je donosila njun zarodek. Nicole je tako izkusila kar tri različna materinstva in vsa enako ceni. Otroka iz prvega zakona sta bližje Tomu, predvsem zaradi scientologije, ona pa to nadvse plemenito in ljubeče prenaša. Pred kratkim je za avstralsko revijo povedala, da sta »otroka že odrasla in da lahko sprejemata svoje odločitve. Izbrala sta scientologijo, vendar moja naloga kot mati je, da ju imam rada. Želim biti zgled strpnosti, ker verjamem, da otroku, ne glede na to, kaj počne, pripada ljubezen, in vedeti mora, da sem mu na voljo, da sem zanj odprtega srca.« Kljub namigovanjem, da je prav scientološka cerkev odgovorna za razdor med njo in otrokoma, tega ne komentira in vztraja pri ljubečem sprejemanju. 

NICOLE KIDMAN foto: profimedia

ZANIMIVOSTI

1.Navdih za njeno havajsko ime Hokulani sta starša dobila v havajskem živalskem vrtu, kjer so imeli malega slončka s tem imenom.

2.Trpi za lepidopterofobijo. Sliši se grozno, gre pa za velik strah pred metulji.

3.Je naravna rdečelaska.

4.Ni je strah na glas povedati svojega mnenja in svoje zahvalne govore pogosto izkoristi za komentiranje aktualnih družbenih tem.

5.Kratek čas je bila zaročena z Lennyjem Kravitzem, zdaj pa v Big Little Lies igra z njegovo hčerko Zoe, s katero se odlično razume.

6.Na snemanju filma Avstralija je rešila življenje soigralcu Hughu Jackmanu, saj je opazila, da je v njegovo spalno vrečo zlezel strupen škorpijon, in ga na to pravočasno opozorila. Zakaj ni smrtonosnega ščipalca preprosto pohodila? »Nikdar ne bi mogla ubiti živali. Vsako bitje ima svoj namen, gotovo pa ne spada v Hugovo posteljo,« je dejala.

7.Zavrnila je glavno vlogo v uspešnici Gospod in gospa Smith in producentom predlagala, naj najamejo Brada Pitta in Angelino Jolie.

8.Je izjemna pevka, z Robbiejem Williamsom je posnela uspešno priredbo Something Stupid. Slavni glasbenik ni mogel prehvaliti njenega talenta in prijetnega značaja.

9.Skupaj z Michelle Pfeiffer je izgubila stavo za 10.000 dolarjev z Georgeem Clooneyjem. Ta je namreč trdil, da do 40. leta zagotovo ne bo poročen, igralki pa mu nista verjeli. Clooney je tako za 40. rojstni dan prejel njun ček, ponudil pa jima je, da stavo podvojita do njegovega 50. rojstnega dne. Kot kaže, bi tudi to stavo dobil, saj se je poročil pri 53 letih.

10.Njen recept za vitkost je preprost: 80 % njenega jedilnika zavzema zdrava prehrana, 20 % pa vse tisto, česar naj ne bi pojedla preveč. Obožuje kruh, nikakor pa ne prenese šunke.

prejšnji članek
Horoskop: Nestrpnost podžiga nesoglasje v odnosih
Horoskop
Horoskop: Nestrpnost podžiga nesoglasje v odnosih
naslednji članek
Voditeljica Ajda Mlakar uživa v potovanjih
Življenjski slog
Voditeljica Ajda Mlakar uživa v potovanjih