Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Miran Rudan uspeh pripisuje trdemu delu in energiji ekipe

13. 6. 2021; 08.00
Avtor: Revija Zvezde Lady
1_miran rudan

miran rudan foto: Uroš Zorman

Čeprav bi mu le redki pripisali, bo Miran Rudan letos dopolnil že 56 let, med slovenske glasbene legende pa ga uvrščamo zaradi kar 37-letne uspešne kariere in stalne prisotnosti v glasbenem prostoru.

Kariero je Miran Rudan namreč že leta 1984 začel pri zasedbi Moulin Rouge, leta 1985 pa je v zasedbi Rendez-Vous v vlogi pevca nadomestil Božidarja Wolfanda - Wolfa oziroma Branka Jovanovića - Brendija. Debela dekl’ca je bil eden izmed najve-čjih hitov skupine, v originalu pa jo je na drugem albumu skupine prepeval ravno Rudan. Med večje uspešnice, pri katerih je sodeloval, uvrščamo tudi pesmi Zelena je moja dolina, Ostani moja in Shopping in Graz. Kljub številnim že posnetim uspešnicam pa je pevec največjo prepoznavnost dosegel s skupino Pop Design, pri kateri je naprej leta 1988 sodeloval dobro leto in pol. V tem času je nastala uspešnica Na božično noč, k skupini pa se je spet vrnil leta 2007 in z njo navdušuje še danes. Največji uspeh samostojne kariere je zagotovo pesem Laure ni več, priredba pesmi Laura non c’è italijanskega pevca Neka.

Miran Rudan foto: Promo foto / Menart Records

Idej je veliko

Javnosti so se člani skupine Pop Design nazadnje predstavili z uspešnico Medena, avtor besedila je ravno Miran, videospot pa ima na kanalu YouTube že okoli 800 tisoč ogledov. »Medena je nastala spontano, marsikdo pa se je že znašel v podobnem položaju, kot opisuje besedilo. Ideje za besedilo črpam iz izkušenj in iz pripovedovanja drugih, iz preteklosti ... Vse, kar mi je zanimivo, si zapišem in poskusim uporabiti v nekem besedilu pesmi,« nam je o pesmi povedal glasbenik in dodal, da besedilo o ljubezni do nedosegljivega dekleta ni plod njegove lastne izkušnje.

miran rudan foto: Uroš Zorman

»Na srečo ne,« se nasmeji. Miran svoj uspeh pripisuje trdemu delu in energiji, ki so jo v pesem usmerili vsi, tako on kot avtor besedila, pisec glasbe Matjaž Vlašič, aranžer pesmi Krešimir Tomec, izvršni producent Dean Windisch ... Mu je dal uspeh dodatno energijo za ustvarjanje? »Vsekakor. Ko vidiš, da pesem vzamejo ljudje za svojo, potem je ves trud poplačan. To te napolni z energijo in elanom za ustvarjanje novih projektov,« pravi Miran in obenem doda, da ima idej za pisanje besedil vedno več kot dovolj. Ob tem pa ne skriva želje, da bi se tako on kot tudi skupina Pop Design lahko čim hitreje končno spet vrnili na odre. Morda se bo to zgodilo že zelo kmalu, saj so vse glasnejša namigovanja, da konec junija na sceno prihaja nov glasbeni projekt.

Miki Vlahovič, Miran Rudan, Vili Resnik, Božidar Wolfand Wolf

Miki Vlahovič, Miran Rudan, Vili Resnik, Božidar Wolfand Wolf foto: Rok Breznik

prejšnji članek
Horoskop: Sledite svojemu srcu in notranji intuiciji
Horoskop
Horoskop: Sledite svojemu srcu in notranji intuiciji
naslednji članek
Novi cilji Jana Kovačiča
Svet slavnih
Novi cilji Jana Kovačiča