vojaški škornji, slovenska vojska, Svet24.si

Vedno več sindikatov napoveduje ustavno presojo ...

Gabby Petito, Brian Laundrie Svet24.si

Ni je več: kje je 22-letnica, ki je z zaročencem...

vojko1 Svet24.si

Vojko ni takšna baraba kakor Maks

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

Janez Janša Necenzurirano

Zakaj je Francija država, Slovenija pa provinca

Monaška princesa Charlene in Albert Monaški Odkrito.si

Na dan prihaja drugačna resnica o nesrečni ...

rozman Ekipa24.si

SIMON, KAJ?!? Noro, kaj je STORIL Rožman: VEDNO ...

Umrl igralec Janez Vajevec
| STA

Umrl igralec Janez Vajevec

Janez Vajevec, Facebook / osebni arhiv

Igralec se je poslovil pred 13-imi dnevi.

Umrl je gledališki in filmski igralec ter pedagog Janez Vajevec. Po študiju na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani je odšel v ZDA, kjer se je študijsko izpopolnjeval na Inštitutu Leeja Strasberga. Leta 1979 se je vrnil v Slovenijo in leto pozneje z bratom Andrejem ustanovil Igralski studio bratov Vajevec v Ljubljani, pozneje pa še v Zagrebu.

Sprehod po spominih ...

Leta 1946 rojeni Janez Vajevec je študiral na ljubljanski Akademiji za igralsko umetnost pod mentorstvom Staneta Severja in Vide Juvan. Že v času študija je odigral več filmskih, televizijskih in gledaliških vlog. Med drugim je v celovečercu Franceta Kosmača Peta zaseda odigral komandirja štabne patrulje Tarzana, eno glavnih vlog. Zanjo je prejel študentsko Prešernovo nagrado in povabilo, da bi poučeval na akademiji.

Ker ga je zanimal pristop Actors' Studia k dramski in filmski igri, je stopil v stik s filmskim in gledališkim režiserjem, producentom, scenaristom in igralcem Elio Kazanom, enim od soustanoviteljev te poklicne igralske šole v New Yorku. Leta 1970 se je odpravil v ZDA, Kazan pa mu je predlagal, naj se pridruži zasebni gledališki šoli Inštitutu Leeja Strasberga, poimenovanem po gledališkem pedagogu Strasbergu, ki je sledil nauku, ki ga je razvil ruski režiser in pedagog Kostantin Sergejevič Stanislavski.

Foto: osebni arhiv - Janez Vajevec

Na inštitutu je tako študiral pri pri Strasbergu ter Dominiquu De Faziju, Geraldine Barron, Edu Mitchelu, Benu Piazzanu in Alu Morgensonu. Leta 1979 se je odločil za vrnitev v Slovenijo, piše portal MMC RTV Slovenija.

Z mlajšim bratom Andrejem sta naslednjega leta ustanovila Igralski studio bratov Vajevec v Ljubljani. Namen ustanovitve te neformalne skupine je bil zagotoviti prostor, v katerem lahko igralci eksperimentirajo in preizkušajo igralske veščine brez pritiskov. Leta 1984 so člani studia posneli prvi kratki igrani film Intervju, leto pozneje so za takratno Televizijo Ljubljana snemali televizijsko igro Dan kot vsak dan in še še otroško serijo Zlata ribica s sedmimi deli.

Leta 1989 sta brata Vajevec ustanovila še Zagrebški igralski studio.