pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sekirca v med: Noro lepo je, da mlade še zanimam

14. 11. 2021; 10.00
Avtor: Revija Lady
rozika

Jožica v vlogi Rozike foto: POP TV

Kdo bi si mislil, da bodo ravno težave z matematiko, ki jih je Jožica Avbelj imela v gimnaziji, glavni vzrok za njeno odločitev za igralski poklic. Še sreča, saj sicer ne bi imeli sijajne igralke, ki je v dobrega pol stoletja kariere nanizala številne vloge v gledališču, na filmu in televiziji.

Dobitnica Borštnikovega  prstana je z veseljem   svoje bogato znanje in   izkušnje kot profesorica na AGRFT  prenašala na  mlade. Zdaj   pa je hvaležna, da jo  ravno mnogi mladi na pragu sedemdesetega rojstnega dne vabijo k novim projektom.  Ravno je zaključila snemanje nanizanke Sekirca   v med, na filmskem   festivalu v Portorožu je  bil predvajan film Tijane  Zinajić Prasica, slabšalni   izraz za žensko in dobil  sedem nagrad, za njo pa  je tudi premiera monodrame Le en smaragd, v kateri je znova blestela.

Jožica Avbelj foto: Držen Štader

V prvem letniku gimnazije so se začele težave   z matematiko. »Imela sem profesorico, ki me ni marala. Pa tudi dolg   jezik sem imela. Upala sem reči, da  nismo znali narediti domače naloge, potem pa me je poklicala pred   tablo in sem dobila cvek. Nabralo   se je kar nekaj enk, imela sem tudi   popravni izpit. Nato pa sta starša  našla neko gospo, ki mi je znala  matematiko razložiti tako, da sem   jo razumela. Tudi najbolj zapletene stvari. A so se težave vlekle še   naprej. Učiteljica je rekla, kaj naj   naredimo s tabo, ko ti matematika   ne gre ... Hitro sem ji odvrnila, da   je vseeno, saj bom šla za igralko.   To sem bleknila kar v tri krasne, a  učiteljica je dejala, da bodo pazili  name. Nekako mi je uspelo tudi   matematiko spraviti pod streho,«   se spominja Jožica, ki v gimnaziji   še zdaleč ni bila odločena o svojem igralskem poklicu. Prvi denar  si je namreč zaslužila kot model   na likovni akademiji. Potem pa je   spoznala Baro Levstik in Toneta Peršaka. Povedala sta ji, da na  AGRFT predava profesor Lado   Kralj zelo zanimive stvari in da bi ga bili fino slišati. Namesto k pouku fizike je šla poslušat predavanja, in čeprav ni razumela vsega, jo  je čisto očaralo. Tako zelo, da se je  odločila iti delat sprejemne izpite   na AGRFT.

jožica avbelj

jožica avbelj foto: lady

prejšnji članek
Burak Özçivit z ženo na posebni misiji
Svet slavnih
Burak Özçivit z ženo na posebni misiji
naslednji članek
Tanja Koren: tudi za ločitev je potreben pogum
Resničnostni šovi
Tanja Koren: tudi za ločitev je potreben pogum