Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski igralec uvrščen med 10 vzhajajočih igralskih zvezd Evrope

13. 1. 2022; 11.00
Avtor: K.M.
timon sturbej

Zvezdnik serije Reka ljubezni, Timon Šturbej, sin Branka Šturbeja, dobitnik vesne za najboljšo stransko moško vlogo. foto: Pop TV

Danes je European Film Promotion, ob petindvajsetem jubileju programa, razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars). Med njimi je tudi slovenski igralec Timon Šturbej, ki ste ga lahko spremljali v seriji Reka ljubezni in v filmu Posledice.

Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem 2022 predstavili na 72. Berlinalu, ki bo letos potekal med 10. in 20. februarjem. Vrhunec dogodka bo podelitev nagrad v palači Berlinale Palast, v ponedeljek, 14. februarja, kjer bodo vsi igralci prejeli nagrado Evropske vzhajajoče zvezde.

Petčlanska mednarodna žirija v sestavi švedsko-gruzijskega filmskega ustvarjalca Levana Akina, hrvaške vodje igralske zasedbe in predsednice mreže International Casting Directors Network (ICDN) Timke Grin, nekdanje italijanske evropske vzhajajoče zvezde Sare Serraiocco, luksemburškega filmskega producenta Bernarda Michauxa ter filmske strokovnjakinje in kustosinje Yun-hua Chen, ki živi v Nemčiji, je na podlagi številnih dejavnikov, tudi presoje nominiranih igranih filmov in serij, izbrala deset najobetavnejših talentov z izjemnimi možnostmi za mednarodno kariero.

Oče in sin Branko in Timon Šturbej sta spet dokazala, da sta izvrsten tandem. foto: m24.si

Timon Šturbej iz Slovenije je večkrat nagrajeni gledališki in filmski igralec, o katerem je mednarodna žirija zapisala: »Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre.«

Šturbej se je rodil v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in je član ansambla SNG Drama v Ljubljani. Pred sprejetjem na AGRFT je leta 2013 na gledališkem festivalu Teatralny Koufar v Minsku v Belorusiji prejel nagrado za najboljšega igralca za vlogo Amorja v Molierovi Psihi. Leta 2017 je za vlogo Bernieja v predstavi Seksualna perverzija Davida Mameta prejel nagrado Sklada Staneta Severja za študente igre, poimenovano po legendarnem slovenskem igralcu, ki jo podeljuje strokovna žirija. Leta 2017 je svojo prvo filmsko vlogo odigral v filmu Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča. Za vlogo Željka v filmu Posledice režiserja Darka Štanteta je leta 2018 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko vlogo. Pred kratkim je zaključil produkcijo filmov Jezdeca v režiji Dominika Menceja in Zbudi me v režiji Marka Šantića. Trenutno snema televizijsko mini serijo Inhumanum: Umori na Slovenskem v režiji Igorja Zupeta.

prejšnji članek
Seksi Aquaman po 17 letih spet samski
Svet slavnih
Seksi Aquaman po 17 letih spet samski
naslednji članek
Deček s čokolade se je z dekletom takole razvajal v Sloveniji
Svet slavnih
Deček s čokolade se je z dekletom takole razvajal v Sloveniji