Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pink Floydi po letu 1994 zaradi Ukrajine prvič izdali pesem

8. 4. 2022; 05.00
Avtor: K.M.
David Gilmour

David Gilmour iz skupine Pink Floyd.

Kultna britanska glasbena skupina Pink Floyd je po skoraj treh desetletjih danes objavila svojo prvo novo pesem in jo namenila Ukrajini. S pesmijo Hey, Hey, Rise-Up (Hej, hej, vstani) bodo zbirali sredstva za humanitarne namene.

To je prva avtorska glasba skupine Pink Floyd po albumu The Division Bell iz leta 1994. Na albumu The Endless River iz leta 2014 je namreč do takrat neobjavljen material, ki je nastajal ob snemanju albuma The Division Bell. Osnovo za najnovejšo pesem, v ukrajinščini, je skupina Pink Floyd dobila pri pevcu Andriju Hlivnjuku, članu ene od največjih ukrajinskih skupin BumBoks. Ta poje na kijevskem Sofijskem trgu, njegov posnetek pa je kmalu postal viralen. Hlivnjuk je sicer prekinil svetovno turnejo in se vrnil v Ukrajino, da bi pomagal braniti svojo državo. 

"Tako kot številni čutimo bes in frustracijo zaradi tega podlega dejanja proti neodvisni, miroljubni, demokratični državi, ki jo napada ena od velikih svetovnih sil in pobija njene ljudi," so na Twitterju objavili Pink Floydi.

V sporočilu za javnost je vodja Pink Floydov David Gilmour dejal, da ga je ganil Hlivnjukov video posnetek. "To je bil močan trenutek, ki sem ga želel uglasbiti," je dejal. Iz glasbene založbe so ob tem sporočili, da se je Gilmour tudi pogovarjal s Hlivnjukom, ki je v bolnišnici v Kijevu, kjer okreva, potem ko je bil ranjen v minometnem napadu.

"Zaigral sem mu del pesmi po telefonu in dal mi je svoj blagoslov. Oba upava, da bova v prihodnosti osebno nekaj naredila skupaj," je še dejal Gilmour.

prejšnji članek
Bronasta Gloria Kotnik v dobrodelne namene ponuja svojo bundo
Svet slavnih
Bronasta Gloria Kotnik v dobrodelne namene ponuja svojo bundo
naslednji članek
Znane Slovenke želijo biti preprosto 'one'
Svet slavnih
Znane Slovenke želijo biti preprosto 'one'