Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zakaj je bila Ana Klašnja tako zelo nasmejana?

8. 4. 2022; 08.00
Avtor: K.M.
Dunajski večer 5

Dirigentka Živa Ploj Peršuh ter plesni par Filip Jurič in Ana Klašnja foto: Marko Vavpotič

Včeraj se je na oder SNG Opera in balet Ljubljana prvič zaživel baletni dipih Renata Zanelle Dunajski večer. Prvotno je bila baletna predstava uprizorjena v Cankarjevem domu, zdaj pa je svojo premiero končno doživela tudi na svojem domačem odru.

Dunajski večer koreografa Renata Zanelle je plesna predstava, ki odseva zgodovinski čas in vpliv glasbe na evropsko zgodovino. Baletna predstava je razdeljena na dva dela. Prvi, Opus 73, je osnovan na veličastno glasbo Beethovnovega Koncerta za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, njegova osnovna ideja pa je delo posvečeno klasicizmu v plesu. 

Plesalec Filip Jurič, koreograf Renato Zanella, plesalka Ana Klašnja, Klemen Valter, direktor ljubljanske opere Staš Ravter, dirigentka Živa Ploj Peršuh foto: M24/Marko Vavpotič

Drugi del večera, Vsi na valček, pa je posvečen tradiciji novoletnih koncertov Dunajskih filharmonikov, vodilnemu in največjemu mednarodnemu dogodku, ki na prvi dan leta tradicionalno pošilja v svet sporočilo umetnosti o lepoti, miru in enotnosti. Gre za plesno poslastico. Ta je tradicionalna, moderna, romantična, nostalgična, zabavna, polna humorja in energije. Sklene se s sporočilom o enotnosti, ki je za avstrijsko kulturno okolje izrednega pomena. 

Solista in člana plesnega para, Tjaša Kmetec in Lukas Zuschlag foto: Marko Vavpotič

Dirigentka predstave je Živa Ploj Peršuh, koreograf že omenjeni Renato Zanella, med solisti pa nastopajo Rita Pollacchi, Kenta Yamamoto, Yaman Kelemet, Yuki Seki, Tjaša Kmetec, Petar Đorčevski, Nina Noč, Lukas Zuschlag, Ana Klašnja in Iulian Ermalai. Ravno uspešni premierni večer v operi, datume naslednjih predstav lahko najdete tukaj >>KLIKNITE<<, pa je na obraz Ane Klašnje priklical ta širok nasmeh. 

prejšnji članek
Zvezdnika filma Šund tokrat skupaj v komičnem trilerju
Svet slavnih
Zvezdnika filma Šund tokrat skupaj v komičnem trilerju
naslednji članek
Smučali v spomin na pokojnega smučarja in zbrali več kot 15 tisoč evrov
Svet slavnih
Smučali v spomin na pokojnega smučarja in zbrali več kot 15 tisoč evrov