Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Cirkus slovenskega igralca privabil številne znane obraze

7. 5. 2022; 05.00
Avtor: K.M.
Oče in sin - Voranc in Marko Mandić

Marko v družbi sina Voranca foto: Mare Vavpotič / m24.si

Včeraj je na velikem odru SNG Drama Ljubljana potekala premiera predstave MandićCirkus, performans slovenskega igralca Marka Mandića, ki obsega vse njegove vloge, ki jih je ustvaril od začetka svoje gledališke kariere (1996) do maja 2021 – 91 igralskih kreacij

Marko Mandić je v svoji bogati karieri uprizoril številne like, tako na velikih gledaliških odrih kot tudi na malih ekranih. Trenutno ga lahko recimo spremljate tudi v glavni vlogi v slovenski seriji Trigrad. V Drami je prvič nastopil že leta 1996, prejel pa je tudi številna priznanja in nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, več Borštnikovih in na Berlinalu filmsko nagrado european shooting star. Pomemben del njegovega opusa je sodelovanje z režiserjema Ivico Buljanom in Bojanom Jablanovcem ter neodvisno skupino Via Negativa.

foto: Marko Vavpotič/M24

foto: Mare Vavpotič / m24.si

Tudi predstava MandićCirkus, ki vnovič obsega vse njegove vloge v bogati karieri, je plod koprodukcije Via Negativa in SNG Drama Ljubljana, pod režijo pa se podpisuje ravno Jablanovec, ki je o Mandićevem 'cirkusu' povedal sledeče: "Mandić v Cirkusu brez zadržkov obračunava z igralcem in performerjem, z umetnikom in samoljubnežem, z ekshibicionistom in voajerjem, z božanskim in banalnim, s patologijo ambicije in bedo uspeha … Pri tem je enako neprizanesljiv do sebe kot do gledalca – oba vzpostavljata in omogočata faustovski gledališki konsenz, ki se v svojem bistvu prav nič ne razlikuje od ideološkega aparata države."

foto: Mare Vavpotič / m24.si

Igralca, tudi Markova soigralca v serji Trigrad, Primož Bezjak in Katarina Stegnar foto: Mare Vavpotič / m24.si

foto: Marko Vavpotič/M24

foto: Marko Vavpotič/M24

Po vsem napisanem ni niti tako zelo presenetljivo, da so se petkove premiere udeležili številni znani obrazi in Mandićevi igralski kolegi, ki so si želeli 'iz prve vrste' ogledati to gledališko mojstrovino. Na premieri sicer nismo opazili njegove partnerke, prav tako igralke Pie Zemljič in enega izmed dveh sinov, Franceta. Pia naj bi imela po naših informacijah vaje za predstavo Kabaret Kaspar, France pa vsak dan snema film, saj se je prav tako podal v igralske vode. 

Ponovitev predstave si bo mogoče ogledati tudi danes, v soboto, 7. maja, v četrtek, 26. maja in v petek, 27. maja. 

prejšnji članek
Denis Avdić močno potegnil Anjo Ramšak in Roberta Roškarja
Svet slavnih
Denis Avdić močno potegnil Anjo Ramšak in Roberta Roškarja
naslednji članek
Mavrahi, gobe, ki so videti, kot da bi bile z drugega planeta
Kulinarika
Mavrahi, gobe, ki so videti, kot da bi bile z drugega planeta