nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Igralcu Michaelu J. Foxu častni oskar

20. 11. 2022; 08.00
Avtor: K.M.
Michael J

Michael J. Fox foto: Profimedia

Približno štiri mesece pred 95. podelitvijo nagrad oskar so v soboto zvečer v podelili častne oskarje. Med prejemniki je bil tudi igralec Michael J. Fox.

Igralec je častnega oskarja prejel za svoje humanitarno delo v boju proti Parkinsonovi bolezni, s katero se tudi sam spopada že od zgodnjih 90. let.

"Michael J. Fox ni nikoli prosil, da bi igral bolnika s Parkinsonovo boleznijo," je na podelitvi guvernerjevih nagrad, na katerih vročijo častne oskarje, dejal igralec Woody Harrelson.

"A da ne bo pomote, ona je njegov največji dosežek. Ranljiv? Da. Žrtev? Nikoli. Navdih? Vedno," je dejal Harrelson po poročanju časnika Los Angeles Times, ki je poročal dogajanju na podelitvi, ki je na televiziji niso prenašali.

Bolezen

61-letnemu Foxu, ki je zaslovel s televizijsko serijo Družinske vezi in filmi Nazaj v prihodnost, so diagnosticirali Parkinsovo bolezen, ko je bil star 29 let. Ta neozdravljiva živčna bolezen, zaradi katere je prekinil igralsko kariero, mu povzroča tresenje in druge simptome. Leta 2000 je ustanovil fundacijo Michel J. Fox za raziskave Parkinsonove bolezni, da bi pomagal pri financiranju iskanja zdravila zanjo, poroča agencija Reuters.

Štirje nagrajenci

Letošnji nagrajenci foto: Profimedia

Na sobotni podelitvi so nagrade prejeli tudi glasbenica Diane Warren, katere pesmi so se pojavile v več kot sto filmih, ter Euzhan Palcy, prva temnopolta režiserka, ki je posnela film za velik hollywoodski filmski studio, in sicer film Suha bela sezona ("A Dry White Season"). Nagrajen je bil tudi režiser Peter Weir, znan po filmih Priča in Društvo mrtvih pesnikov.

prejšnji članek
Oto Pestner o priljubljenosti narodnozabavne glasbe
Svet slavnih
Oto Pestner o priljubljenosti narodnozabavne glasbe
naslednji članek
Se boste poročili? Obred lahko opravi Helena Blagne
Svet slavnih
Se boste poročili? Obred lahko opravi Helena Blagne
#obraziavenija
obraziavenija