Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Oto Pestner o priljubljenosti narodnozabavne glasbe

20. 11. 2022; 09.00
Avtor: K.M.
Oto Pestner

Oto Pestner foto: Promocijski material

Slovenski pevec Oto Pestner je v glasbenem svetu prisoten že več kot 50 let. Dolga leta je bil tudi član ansambla Alpski kvintet.

Kako Oto Pestner sam gleda na priljubljenost narodnozabavne glasbe. Med letoma 1995 in 2015 je bil namreč član Alpskega kvinteta. 

"Treba je razjasniti nekaj stvari: vsekakor je bil Slavko Avsenik tisti, ki je začel s to glasbo v taki obliki pri nas. Mediji so takšno glasbo omalovaževali in so to imeli za glasbo, ki ni primerna za intelektualce, ampak je bolj za ’po domače’. To je pri nas na žalost trajalo dolgo časa. Zdaj pa so ansambli, ki imajo obliko kvinteta ali pa kakšno drugo, ki prihajajo iz akademij, iz glasbenih šol, kjer se kalijo izvrstni glasbeniki in so zmožni igrati karkoli. Lahko igrajo v simfoničnem orkestru ali pa v roke primejo harmoniko. Tukaj se je pogled na tovrstno glasbo začel spreminjati. Ta pojem, ki smo ga največkrat slišali, ’goveja glasba’ zdaj končno odhaja in zdaj velja za eno od zvrsti glasbe nasploh," je za časopis Novice Svet24 povedal Pestner.

Mladi se spreminjajo

K temu je še dodal: "Tako imamo ob boku popa, rocka tudi narodno zabavno glasbo, ki jo zdaj tudi mladi rod sprejema. Razvili smo veliko festivalov, kjer se takšna glasba promovira. Vsekakor pa moramo, vsaj za moj okus, pogledati še nekaj: narodna noša, ki po navadi predstavlja obleko takih ansamblov, je itak Slovenci ne jemljemo kot ’trachten look’, kot temu rečejo v Avstriji, kajti oni pridejo v narodno nošo oblečeni na koncert in so na to ponosni. Pri nas je to kostumografija in mogoče bi že bil čas, da naši ansambli, ki koristijo narodno nošo, kdaj zamenjajo kostum in gredo na oder v kakšni obleki in izvajajo to glasbo na enak, kvaliteten način."

Celoten intervju lahko preberete TUKAJ KLIKNITE.

prejšnji članek
Kmetija: Tjaša Vrečič srečno zaljubljena
Resničnostni šovi
Kmetija: Tjaša Vrečič srečno zaljubljena
naslednji članek
Igralcu Michaelu J. Foxu častni oskar
Svet slavnih
Igralcu Michaelu J. Foxu častni oskar