GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Novinarka Jane dobitnica nagrade za življenjski prispevek

26. 11. 2022; 11.43
Avtor: K.M.
Sonja Grizila

Nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je šla v roke novinarki Jane Sonji Grizila. foto: Jaka Koren

Društvo novinarjev Slovenije je letošnjo nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva podelilo novinarki Jane Sonji Grizila.

Novinarske nagrade Čuvaj/Watchdog so nagrade Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki povezuje skoraj 900 članov in so jih podelili včeraj ob zaključku medijskega festivala Naprej/Forward. Letos je porota prejela osem predlogov za nagradi za dosežke mladih novinarjev, 31 predlogov za izstopajoče novinarske dosežke in štiri predloge za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. Med predlaganimi novinarkami in novinarji je bilo precej takih, ki niso člani DNS. Porota je o izbiri nagrajencev odločala z javnim glasovanjem, s čimer so se strinjali vsi člani porote, so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

Spregledano revijalno novinarstvo

Porota, ki so jo sestavljali predstavniki društva in javnosti, je najžlahtnejšo nagrado letos namenila Sonji Grizila za njen, kot so zapisali v obrazložitvi, izjemni prispevek k pogosto spregledanem revijalnem novinarstvu. Grizila je v govoru ob prejemu nagrade izpostavila pomen Jane kot medija, ki poleg lahkotnih vsebin razkriva tudi zelo resne teme. Spomnila je na obdobje, ko so sile, ki danes izsiljujejo z referendumi, spravile Jano v stečaj.

Sonja Grizila foto: Jaka Koren

Prihodnost novinarstva je povezana z demokracijo, je dejala in izpostavila pomen kvalitetnega novinarstva. Poudarila je tudi sodelovanje med novinarskimi kolegi, ki ga je bilo včasih več. Ob omembi konkretne zgodbe o otrocih je prosila za podporo ob pobudi za ustanovitev varuha otrokovih pravic.

Izstopajoči novinarski dosežki

Za Čuvaja za izstopajoči novinarski dosežek je bilo kar nekaj predlogov za dobro opravljeno delo celotnih uredništev, katerih dobro delo je porota prepoznala. Kljub temu se je vrnila k ustaljeni praksi, po kateri nagrajuje predvsem posameznike ali izjemne vsebinske projekte. Eden takšnih je mednarodni projekt Slovar spolne vzgoje novinark RTV Slovenija Urške Henigman in Neže Prah Seničar, ki nagovarja mlade. Drugi pa preiskovalna zgodba novinark POP TV Alenke Marovt in Neže Steiner o vzporednem zdravstvenem sistemu.

Za izstopajoči novinarski dosežek za izjemen novinarski instinkt in smisel za pripoved je porota s Čuvajem nagradila tudi novinarja Dnevnika Ervina Hladnika Milharčiča, ki je bil v Kijevu na dan začetka vojne. Prav tako pa tudi podkast o človekovih pravicah in pravicah žensk Na pravi strani avtorice Tite Mayer, Radio prvi, Radio Slovenija.

Letošnji debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev sta pripadli novinarki Dela Pii Prezelj, ki "navdušuje s svojim poznavanjem in povezovanjem mlade kulturne scene", in političnemu novinarju Večera Luki Mlakarju.

Sonja Grizila foto: Jaka Koren

Ostale nagrade

Na področju novinarske fotografije je Čuvaja za najboljšo posamično fotografijo porota izbrala delo, ki pooseblja zgodbo uničujočega požara na Krasu in borbe z njim, fotoreporterja Večera Andreja Petelinška. Čuvaja za najboljšo reportažo s Krasa je prejel fotoreporter Dnevnika Jaka Gasar.

Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek v tem letu je prejelo uredništvo Oštra in uredništvo Informativnega programa Štajerskega vala. Pohvalo porote za izstopajoči novinarski dosežek s področja novinarske fotografije v letu 2022 je prejel fotoreporter Dnevnika Nik Erik Neubauer za reportažo s protestov proti pogoju PCT.

prejšnji članek
Si je Jože Potrebuješ izpolnil sanje o ferarriju?
Svet slavnih
Si je Jože Potrebuješ izpolnil sanje o ferarriju?
naslednji članek
Nuška Drašček ni le glasbenica, preverite, kakšna je njena zaposlitev
Svet slavnih
Nuška Drašček ni le glasbenica, preverite, kakšna je njena zaposlitev