mrlič Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo in strpali v mrliški ...

kitajski balon Svet24.si

Američani iščejo sestreljeni kitajski balon

zmago jelincic pl Necenzurirano

Zmago Jelinčič v škripcih. Ga bo rešil Janković?

danijel besic loredan pl2 Reporter.si

Danijel Bešič Loredan: Ne bom šel naj jahto z ...

doncic Ekipa24.si

Dallas z novo okrepitvijo! To je velezvezdnik, ki ...

core Odkrito.si

Dogajanje v zemeljskem JEDRU prinaša katastrofe?

endrick Ekipa24.si

Fant je star šele 16 let!!! 60 milijonska ...

Navdihujoča Ditka z glasbo nad zlo
| PR / V.M.

Navdihujoča Ditka z glasbo nad zlo

Ditka, Nika Hölcl Praper

Ditka ne počiva na lovorikah. Uglasbila je namreč izjemno poezijo in ji tekom ideje o borbi proti zlu vdahnila življenje. Vabljeni k ogledu videospota.

Potem ko je razprodala koncerta ob 3. in 4. samostojnem albumu uglasbene poezije in prihajajoči koncert v Cankarjevem domu, je Ditka svojo energijo, čas in znanje usmerila v ustvarjanje videospota z naslovom Naša pesem. Gre za poezijo, ki jo je uglasbila ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha, čigar leto obeležujemo. Ker gre za podobno idejo "boriti se proti zlu", je premiera videospota potekala na prireditvi ob dnevu spomina na žrtve holokavsta.
Prav poseben čar je tokratni prireditvi v Kinu Šiška dodala kantavtorica in skladateljica Ditka, ki je poleg glasbene interpretacije pesmi Srečka Kosovela - Tiha pesem in Cirila Zlobca - Čakam te na odru prvič odpela tudi skladbo Pomisli - slovensko priredbo Johna Lennona Imagine, po  prevodu pesnika Milana Dekleve.

Foto: Nika Hölcl Praper - Z obujanjem njegove poezije si Ditka prizadeva, da ljudje ne bi izgubili poguma, upanja, brezskrbnosti in človečnosti.


S svojim čustvenim nastopom je Ditka ob spremljavi očeta Gorazda naslikala živo podobo časa, v katerem je poezija nastajala in ob poslušanju se  je na trenutke zazdelo, da z njo pojejo množice, ki še niso izgubile upanja. Zaključek, a hkrati vrhunec prireditve je bila premiera videospota za skladbo Naša pesem. Ta je med drugim ustvarjen s pomočjo umetne inteligence, ki je iz besedila pesmi izluščila vizualne podobe. 
V zgodbi, ki je bila posneta v znamenitem Fridrihovem rovu rudnika Mežica, sta se v glavnih vlogah Ditki pridružila še Teja Sedovšek, ki je diplomo iz muzikala in gledališča opravila na Mednarodni šoli za glasbeno gledališče - ICMT v Londonu ter ljubiteljski igralec Gabor Sekereš. Pomembno vlogo je odigral tudi Pihalni orkester Rudnika Mežica, ki simbolno predstavlja mlade kulturnike, ki se preko glasbe borijo za boljši jutri.