Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mikaela Shiffrin: največja med največjimi

11. 3. 2023; 02.19
Avtor: K.M.
Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrin je smučarka z največ zmagami v absolutni konkurenci. foto: Profimedia

Smučarka je danes dosegla svojo 87. zmago v svetovnem pokalu in s tem na lestvici prehitela večnega Ingemarja Stenmarka, ki je zadnjo zmago dosegel leta 1989.

Na petkovem veleslalomu v švedskem Areju je Mikaela Shiffrin dosegla 86 zmago in se s tem izenačila s Stenmarkom. Danes pa je legendarnega švedskega smučarja na njegovem domačem terenu tudi prekosila. S trinajsto zmago sezone in 87. zmago v karieri je namreč postala nesmrtna, najboljša in za številne zagotovo neprekosljiva. Hkrati je dosegla tudi 53. zmago v slalomu, številni pa se sprašujejo, kjer so njene meje. Današnja zmaga ji je prinesla tudi 135 stopničke v svetovnem pokalu. Več kot ona jih ima nekdanja smučarka Lindsey Vonn, ki se je ustavila pri 137 stopničkah. Verjetno je, da jo bo Shiffrinova prehitela že letos. 

Poleg tega, da je najboljša smučarska tekmovalka vseh časov, je Shiffrin znana tudi po svojih dobrodelnih dejavnostih. Že leta je srečna v objemu norveškega vrhunskega smučarja Aleksandra Aamodta Kildeja.

Smučarski superpar - Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in AMeričanka Mikaela Shiffrin foto: Profimedia

Zgodnji začetki

Shiffrin se je s smučanjem začela ukvarjati že v zgodnji mladosti. Njen oče Jeff Shiffrin, ki je bil tudi smučarski trener, jo je začel učiti smučanja, ko je bila stara dve leti. Mikaela je hitro napredovala in pri sedmih letih se je že udeležila svoje prve tekme. Njen talent je bil očiten že takrat, saj je na tekmi premagala vse starejše tekmovalke in osvojila prvo mesto. Leta 2011 je Shiffrin debitirala na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je osvojila 8. mesto v slalomu.

Uspehi in tragedija

Mikaela Shiffrin s staršema Jeffom in Eileen leta 2019. foto: Profimedia

Naslednje leto je že osvojila prvo svetovno prvenstvo, ko je v Schladmingu osvojila naslov svetovne prvakinje v slalomu. Nato je v sezoni 2013/14 zablestela na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojila zlato medaljo v slalomu. V isti sezoni pa je osvojila tudi prvo zmago v slalomu v svetovnem pokalu. Shiffrin se je leta 2020 soočila z nepričakovano tragedijo, ko je njen oče Jeff umrl. Po poročanju medijev naj bi padel z domače strehe, kar je ameriško smučarko močno pretreslo. Kljub temu je nadaljevala s tekmovanjem in osvojila svojo četrto skupno zmago v svetovnem pokalu.

prejšnji članek
Kavči z ležiščem - odlična rešitev za manjša stanovanja
Življenjski slog
Kavči z ležiščem - odlična rešitev za manjša stanovanja
naslednji članek
Manj znani vzroki za temne kolobarje pod očmi
Zdravje
Manj znani vzroki za temne kolobarje pod očmi