stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sanjska Anja ostala brez vira dohodka

29. 3. 2023; 11.00
Avtor: K.M.
Anja Širovnik

Anja Širovnik foto: M24

Anja Širovnik je še ena od številnih, ki so čez noč ostale brez družbenega omrežja, preko katerega služijo največ denarja.

Anja Širovnik je na omrežju TikTok potrdila, da je čez noč ostala brez dostopa do svojega Instagram računa, ki ga je ustvarjala vse od sodelovanja v resničnostnem šovu Sanjski moški. Čeprav glede tega dejansko ni delala prevelike drame, pa je ravno ta račun tudi orodje za velik del prihodkov, saj Anja preko njega sodeluje v številnih oglaševalskih in promocijskih akcijah. Seveda predvsem s poučevanjem zumbe na otoku Tenerife vseeno služi denarna sredstva, je to zagotovo velik udarec za slovensko vplivnico. 

Ne boste verjeli, kaj so naredili. To si morate ogledati - >>KLIKNITE TUKAJ<<.

"To se je zgodilo v nedeljo, od takrat sem brez Instagram profila. Odločili so se, da brez kakršnegakoli razloga kaznujejo moj profil. Morala sem poslati svojo fotografijo z osebnim dokumentom. Ponavadi traja od 24 do 48 ur, da se Instagram odloči, ali si ti in ti dostop vrne, ali pa da nisi in ga zablokirajo," je v videoposnetku, ki ga je objavila na svojem TikTok profilu, povedala Anja. Seveda je dodala, da je profil seveda njen, a da se je že več profilom zgodilo, da svojega dostopa niso dobili nazaj. Novega računa ne bo naredila, dokler ne dobi uradnega odgovora s strani Instagrama. 

Zakaj so Anji ukinili dostop, uradno ni jasno. Kot je povedala sama, ji ga je preprečil sam Instagram. A do ukinjenih dostopov pride na različne načine. Ni pa vedno tako, da oseba ne ve, zakaj je dostop izgubila. 

Brišejo račune enega za drugim

V zadnjem času se veliko slovenskih vplivnic in vplivnežev sooča s težavo zablokiranih Instagram profilov oziroma ukinjenih dostopov. Podjetja, s katerimi sodelujejo, so jih sicer v večini podprla, a je tudi v primeru novih profilov najbolj pomemben doseg vseh objav in odziv na njih. Zakaj se Instagram odloča za ukinjanje profilov uradno ni znano, a so, kot nam je znano, razlogi različni. Slovenski uporabnik Instagrama, katerega ime hranimo v uredništvu, nam je zaupal, da so pred tedni tudi njemu nepričakovano ukinili profil z več kot 11 tisoč sledilci. Razložil je, da je upošteval vse smernice omrežja in da jim je javil, da so storili napako. Profil so mu vrnili v manj kot petih minutah. 

"Račune, ki ne upoštevajo naših smernic za skupnost, lahko onemogočimo. Če menite, da je bil vaš račun pomotoma onemogočen, nas morda lahko prosite za pregled odločitve tako, da odprete aplikacijo, vnesete svoje uporabniško ime in geslo ter sledite navodilom na zaslonu," piše v pravilniku omrežja in aplikacije. Instagramove smernice so različne. Od vsebine, ki jo ustvarjalci objavljajo do načina, na kakršnega pridobivajo sledilce in odzive na svoje objave.

Določeni profili so svoj dostop tako izgubili tudi zato, ker niso sledili zahtevanim smernicam omrežja Instagram. Spet drugi pa so ga izgubili, ker so jim v sam profil udrli in ne zato, ker bi ga ukinil sam Instagram. V profil so jim udrli, ker so se na nelegalen način dokopali do njihovega gesla, lahko tudi preko lažne aplikacije ali lažnega maila, ko mislite, da vam ga je poslal Instagram in v obrazec v resnici prostovoljno vpišete svoje podatke. Tudi takšnih primerov je med slovenskimi vplivneži kar nekaj, česar določene oseben niti javno niso zanikale. Spet druge pa so ta podatek prekrile. Večina je profil dobila nazaj potem, ko je tistemu, ki je podate ukradel, plačala zahtevan denarni znesek.  

Kako preprečiti izbris Instagram profila?

Osnovna navodila pa so: Uporabljajte samo uradna orodja za Instagram ali zaupanja vredno programsko opremo tretjih oseb. Preverite, ali imate povezavo z Instagramom. Ne množično kopirajte in lepite istega komentarja na objave. Ne uporabljajte tako imenovanih botov za množično spremljanje in všečkanja objav.  Ne delite vsebine, ki krši politiko Instagrama. Ne uporabljajte umetnih načinov za povečanje svojega Instagram računa (plačevanje sledilcev in všečkov). Pazite, kam vpisujete geslo, s katerim dostopate do svojega računa. 

prejšnji članek
Alešev prijatelj sprožil spor med Tino in Blažem
Svet slavnih
Alešev prijatelj sprožil spor med Tino in Blažem
naslednji članek
To je razlog, da je Matevž v zakonu z Mašo ohranil mirnost
Resničnostni šovi
To je razlog, da je Matevž v zakonu z Mašo ohranil mirnost