Bel kruh in vonj svežih rib, tako nekako v našem spominu diši Hrvaška. Kava in pica sta slastno utelešenje Italije, slane ribe nas spomnijo na Švedsko, mlečni riž s cimetom pa na Portugalsko. Da, vsaka država ima svoj vonj, ki nas v mislih odpelje na lepo, brezskrbno potovanje, ko imamo čas za dolge zajtrke in umirjene večerje s kozarčkom vina.
Zaupajte nam, kako pa vam diši…?
Nemčija morda ne velja za kulinarično velesilo, a imajo tudi oni kar nekaj specialitet. Na primer zelje, klobase in krompir je nekaj, kar morate poskusiti v kakšni lokalni pivnici, ki jo obiščete na svojem potovanju. Ali pa mesni sir z gorčico in svežo kajzerico. Seveda pa imajo Nemci tudi veliko praznikov, ko gospodinje in gospodinjci na mizo položijo kar nekaj sladkih dobrot. Tako za božič kot za veliko noč Nemci radi pečejo sladek kruh in pletenice ter velikonočne zajčke, ovce in piščančke.
Velikonočni zajčki s pudingom
Za 15 zajčkov potrebujete:
Za testo:
- 300 ml smetane za kuhanje
- 25 g svežega kvasa
- 80 g sladkorja
- 500 g moke
- 2 rumenjaka
- ščepec soli
- 1 žličko limonove lupinice
- ščepec nastrganega muškatnega oreščka
- 100 g masla
- 1 jajce
Za kremo:
- 250 ml mleka
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek praška za vaniljev puding Dolcela
- 200 g pasirane skute
In še:
- 16 klinčkov
- 1 jajce
Za piko na i: Šlag krema okus čokolade Dolcela
Priprava:
1. Kvas nadrobite v mlačno smetano, dodajte 1 žlico sladkorja in 1 žlico moke in vse skupaj dobro premešajte. Mešanica naj na toplem vzhaja približno 10 minut. V skledi zmešajte preostali sladkor in moko, rumenjaka, vaniljev sladkor, sol, kvasno mešanico, preostalo mlačno smetano, limonovo lupinico in muškatni orešček. Zgnetite mehko in voljno testo in dodajte še mlačno stopljeno maslo. Na toplem naj vzhaja približno 40 minut.
2. Iz mleka, sladkorja in praška za puding skuhajte gost puding. Ohladite ga z mešanjem in mu nato primešajte skuto.
3. Testo razdelite na 3 dele. Dva razvaljajte v 5 mm debel pravokotnik in ju premažite s kremo. Zvijte in narežite na 1 cm debele rezine. Razporedite jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Preostalo testo zrežite na 16 koščkov (velikosti oreha) in 16 koščkov, ki naj bodo manjši od lešnikov. Iz manjših koščkov zvaljajte kroglice in jih z razžvrkljanim jajcem prilepite kot repke. Iz večjih koščkov naredite ovalne oblike, jih prepolovite in na vsako rezino testa prilepite kot ušeska. Za oči uporabite klinčke.
4. Zajčki naj vzhajajo še 15 minut, nato jih premažite z jajcem in jih približno 25 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladijo. Na krožnik lahko vsakemu zajčku dodate še žličko šlag kreme z okusom čokolade Dolcela.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.