Kulinarika
 

Pomlad na krožniku: Privlačne in okusne zelene jedi

29. 3. 2023; 13.00
Avtor: Lara Jelen/ revija Jana
kuhinja foto Shutterstock

Pomlad na krožniku foto: Shutterstock

Še preden zares ozeleni narava, nas prevzame navdih, da ozelenijo jedi na našem krožniku. Vse je v trenutku videti privlačnejše, če se na njem pojavijo regrat ali pa brokoli, špinača in kar je še takšnega.

Brokolijeva juha

Sestavine za 4 osebe

1 večji krompir

1,5 l piščančje juhe (lahko iz kocke)

1 brokoli

3 stroki česna

2 vejici peteršilja

20 ml smetane

sol po okusu

mlet poper po okusu

1 žlica olivnega olja

2 žlici sončničnih semen

10 g sušenih paradižnikov

Brokolijeva juha foto: Shutterstock

Priprava

1. Olupljen krompir narežite na kocke, dajte v juho in zavrite.
2. Brokoli operite in narežite. Nekaj ​​kosov dajte na stran za okras, preostalo dajte v juho. Dodajte strt česen in sesekljan peteršilj.
3. Kuhajte približno 15–20 minut (tako dolgo, da bo krompir kuhan). Na koncu dodajte smetano in zmešajte v gladko kremo. Začinite s soljo in poprom.
4. Na olivnem olju prepražite preostali brokoli. Pred serviranjem dodajte sesekljane sušene paradižnike, brokoli, okrasite s sončničnimi semeni in pokapajte z olivnim oljem.

Bleki z ocvirki in sirarsko skuto (FOTO: Mitja Škrjanec)

Tale recept je iz knjige Ta domače testenine (Saša Drobnič Škrjanec), Založba Kmečki glas, ponatis 2022. Preprost in odličen!

Sestavine

400 g ajdovih blekov

150 g ocvirkov z mastjo

200 g svežega regrata

150 ml vinskega kisa

nekaj žlic vode

sol, poper

120 g sirarske skute

50 g cvetov trobentic (za okras)

Bleki z ocvirki in sirarsko skuto foto: Shutterstock

Priprava

1. Mast z ocvirki stopimo v ponvici in malo prepražimo.

2. Ajdove bleke skuhamo v slanem kropu. Bleke odcedimo ter umešamo v stopljeno mast in vroče ocvirke.

3. Regrat dobro umijemo ter začinimo s soljo, poprom in kisom, ki smo ga nekoliko ogreli, da zmehča regrat. Bleke ponudimo na okisanem regratu, potresemo jih s sirarsko skuto in cvetovi trobentic.

NAMIG

Namesto ajdovih blekov lahko uporabimo tudi ajdove rezance.

Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki

Sestavine za 4 osebe

ZA CMOKE

3 žemlje

120 ml mleka

3 jajca

2 pesti zelišč

50 g masla, zmehčanega

muškatni orešček, nariban

sol

ZA MESO

800 g svinjskega stegna

sol

mlet črni poper

4 stroki česna

30 g masla

1 čebula

ZA ŠPINAČO

1 žlica masti

2 stroka česna

700 g svežih špinačnih listov

Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki foto: Shutterstock

Priprava

1. Kruh narežite na kocke, prelijte z mlekom in pustite počivati. Ločite rumenjake od beljakov in sesekljajte zelišča.
2. Maslo in rumenjake stepite ter dodajte k namočenemu kruhu, dodajte zelišča in ščepec muškatnega oreščka. Beljake in ščepec soli stepite v sneg in vmešajte v krušno mešanico.
3. Zmes razporedite na folijo, oblikujte v cmoke in tesno zaprite konce. Kuhajte v vreli vodi približno 15–25 minut, odvisno od velikosti. Nato odvijte in na več mestih prebodite z vilicami.
4. Meso začinite s soljo, poprom in česnom ter ga z vseh strani zlatorjavo popecite na maslu, odstavite in na maščobi prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato prepraženi čebuli dodajte meso, zalijte z vodo in pecite v pečici pri 170 °C približno 1 uro. Približno 15 minut pred koncem pečenja pečico izklopite.
5. Na raztopljeni masti prepražite narezan česen, dodajte špinačo, solite in podušite, da se omehča.

6. Meso narežite na rezine ter postrezite s špinačo in cmoki. Prelijte z omako, ki je nastala med peko mesa.

Še več okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Družba ženske spodbuja k nezdravim navadam
Zdravje
Družba ženske spodbuja k nezdravim navadam
naslednji članek
Alešev prijatelj sprožil spor med Tino in Blažem
Svet slavnih
Alešev prijatelj sprožil spor med Tino in Blažem

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.