Pomlad na krožniku foto: Shutterstock
Brokolijeva juha
Sestavine za 4 osebe
1 večji krompir
1,5 l piščančje juhe (lahko iz kocke)
1 brokoli
3 stroki česna
2 vejici peteršilja
20 ml smetane
sol po okusu
mlet poper po okusu
1 žlica olivnega olja
2 žlici sončničnih semen
10 g sušenih paradižnikov
Priprava
1. Olupljen krompir narežite na kocke, dajte v juho in zavrite.
2. Brokoli operite in narežite. Nekaj kosov dajte na stran za okras, preostalo dajte v juho. Dodajte strt česen in sesekljan peteršilj.
3. Kuhajte približno 15–20 minut (tako dolgo, da bo krompir kuhan). Na koncu dodajte smetano in zmešajte v gladko kremo. Začinite s soljo in poprom.
4. Na olivnem olju prepražite preostali brokoli. Pred serviranjem dodajte sesekljane sušene paradižnike, brokoli, okrasite s sončničnimi semeni in pokapajte z olivnim oljem.
Bleki z ocvirki in sirarsko skuto (FOTO: Mitja Škrjanec)
Tale recept je iz knjige Ta domače testenine (Saša Drobnič Škrjanec), Založba Kmečki glas, ponatis 2022. Preprost in odličen!
Sestavine
400 g ajdovih blekov
150 g ocvirkov z mastjo
200 g svežega regrata
150 ml vinskega kisa
nekaj žlic vode
sol, poper
120 g sirarske skute
50 g cvetov trobentic (za okras)
Priprava
1. Mast z ocvirki stopimo v ponvici in malo prepražimo.
2. Ajdove bleke skuhamo v slanem kropu. Bleke odcedimo ter umešamo v stopljeno mast in vroče ocvirke.
3. Regrat dobro umijemo ter začinimo s soljo, poprom in kisom, ki smo ga nekoliko ogreli, da zmehča regrat. Bleke ponudimo na okisanem regratu, potresemo jih s sirarsko skuto in cvetovi trobentic.
NAMIG
Namesto ajdovih blekov lahko uporabimo tudi ajdove rezance.
Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki
Sestavine za 4 osebe
ZA CMOKE
3 žemlje
120 ml mleka
3 jajca
2 pesti zelišč
50 g masla, zmehčanega
muškatni orešček, nariban
sol
ZA MESO
800 g svinjskega stegna
sol
mlet črni poper
4 stroki česna
30 g masla
1 čebula
ZA ŠPINAČO
1 žlica masti
2 stroka česna
700 g svežih špinačnih listov
Priprava
1. Kruh narežite na kocke, prelijte z mlekom in pustite počivati. Ločite rumenjake od beljakov in sesekljajte zelišča.
2. Maslo in rumenjake stepite ter dodajte k namočenemu kruhu, dodajte zelišča in ščepec muškatnega oreščka. Beljake in ščepec soli stepite v sneg in vmešajte v krušno mešanico.
3. Zmes razporedite na folijo, oblikujte v cmoke in tesno zaprite konce. Kuhajte v vreli vodi približno 15–25 minut, odvisno od velikosti. Nato odvijte in na več mestih prebodite z vilicami.
4. Meso začinite s soljo, poprom in česnom ter ga z vseh strani zlatorjavo popecite na maslu, odstavite in na maščobi prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato prepraženi čebuli dodajte meso, zalijte z vodo in pecite v pečici pri 170 °C približno 1 uro. Približno 15 minut pred koncem pečenja pečico izklopite.
5. Na raztopljeni masti prepražite narezan česen, dodajte špinačo, solite in podušite, da se omehča.
6. Meso narežite na rezine ter postrezite s špinačo in cmoki. Prelijte z omako, ki je nastala med peko mesa.
Še več okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.