Čeprav je simbolika velike noči po vsem svetu enaka, so običaji različni in seveda tudi praznične jedi. V mnogih delih Evrope na vrhovih gričev na velikonočni večer zakurijo kres. V ogenj pogosto vržejo tudi podobo Jude. Iškarijota. Kurjenje kresov je bilo prvotno namenjeno praznovanju prihoda pomladi, s prihodom krščanstva pa je dobilo novo simboliko. No, predvsem pa se za veliko noč povsod veliko kuha in peče, tako da iz vseh kuhinj slastno diši, a povsod malo drugače.
Na velikonočno nedeljo je v nizozemskih mestih in vaseh zelo mirno in ljudje so prav zjutraj zasedeni z obiskom maš. Pozno popoldne je na vrsti velikonočno kosilo, ki vključuje kuhana, poširana ali ocvrta jajca; paasstol (kruh, polnjen z rozinami, orehi in marcipanom), maslo z okusom zelišč, šunke, kozic, prekajenih rib in sladkarij ali čokolade v obliki jajc ali zajcev. V vzhodnih delih Nizozemske številna mesta organizirajo velikonočne kresove na hribu ali visoki točki.
Nizozemci veliko noč imenujejo Pasen ali Pasen Zondag. Po vsej državi praznujejo veliko noč kot velik praznik pomladi. Za velikonočno večerjo okrasijo mizo s pobarvanimi jajci in zgodnjim cvetjem. Ena najbolj priljubljenih velikonočnih jedi je sladek kruh, polnjen z rozinami in ribezom, radi pa imajo tudi krofke.
Sestavine:
• 1 žlička sladkorja
• 4 1/2 žličke
• 4 skodelice/400 gramov moke (vsestranska)
• 1/4 skodelice/50 gramov sladkorja (beli)
• 2 veliki jajci
• 2 skodelici/475 ml mleka
• 1 žlička soli
• 8 skodelic/2 litra olja (zelenjavni ali sončnični)
• 1 zavoj šlag kreme Dolcela
Priprava:
1. V majhni posodi zmešajte 1 žličko belega sladkorja v 1/2 skodelice oz. 120 mililitrov mlačne vode. Kvas potresite po vrhu in pustite 10 minut.
2. V veliki posodi zmešajte moko in 1/4 skodelice oz. 50 gramov belega sladkorja ter solite. Dodajte jajca in kvasno mešanico.
3. V moko v vdolbinico dodajte polovico mlačnega mleka in premešajte, dokler se vse sestavine ne združijo. Dodajte preostanek mleka in mešajte, dokler ni gladko.
4. Pokrijte skledo z vlažno krpo in pustite, da testo vzhaja na toplem približno 1 uro, da se podvoji.
5. Olje segrejte v veliki, globoki ponvi ali v globokem cvrtniku.
6. Za oblikovanje testa vzemite dve žlici (najbolje leseni).
7. Z žlicama oblikujte majhne kroglice testa in jih spustite v vroče olje.
8. Na obeh straneh morajo biti krofi zlato rjavo pečeni, po potrebi jih pazljivo obrnite. Ko so pečeni, jih položite na papirnato brisačo, ki bo vpila olje.
9. Po krofih posujte sladkor v prahu, zraven pa postrezite še šlag kremo Dolcela, ki ste jo pripravili po navodilih na embalaži.
POUDAREK: Krofom lahko v testo dodate še rozine!
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.