franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Luka Šulić popolnoma strt, umrl je njegov veliki mentor

11. 4. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
luka-šulić, koncert

Luka Šulić, koncert foto: Goran Antley/M24

Umrl je eden izmed najvidnejših hrvaških glasbenikov druge polovice 20. stoletja, Valter Dešpalj. Lahko rečemo, da brez njega ne bi bilo dvojca 2Cellos.

"Z globoko žalostjo sporočam, da je umrl moj dragi profesor Valter Dešpalj (1947-2023). Bil sem njegov učenec na zagrebški akademiji za glasbo od 15 do 19 leta in ga smatram za največji in glavni vpliv na mojo rast čelista, glasbenika in osebe v tistih ključnih letih, tako pomembnega za razvoj mladega profesionalnega glasbenika. Nemogoče je opisati z besedami, koliko je naredil zame in za vse njegove številne odlične učence. Njegova zapuščina je ogromna in živi naprej. Dragi profesor hvala vam za vse in počivajte v miru," je na družbenem omrežju zapisal slovenski glasbenik Luka Šulić, ki si je svetovno slavo pridobil v dvojcu 2Cellos. 

Violončelist Valter Dešpalj je bil v komorni glasbi partner velikih umetnikov, kot so Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer in številni drugi. Od leta 1972 je delal kot profesor violončela na zagrebški Akademiji za glasbo in bil gostujoči profesor na univerzah v Združenih državah Amerike in Avstraliji. Kot solist je dosegel vidno mednarodno kariero in nastopal v skoraj vseh evropskih državah, Združenih državah Amerike, Kanadi, Avstraliji, na Kitajskem, v Indiji, Iranu in drugod. Posnel je vrsto plošč za založbe na Hrvaškem, v Nemčiji, ZDA in Rusiji.

prejšnji članek
Timi Zajc z dekletom odpotoval na sanjski dopust
Svet slavnih
Timi Zajc z dekletom odpotoval na sanjski dopust
naslednji članek
Teh 5 značilnosti moški obožujejo
Odnosi
Teh 5 značilnosti moški obožujejo
#obraziavenija
obraziavenija