nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slastno življenje pevca skupine Društvo mrtvih pesnikov

1. 5. 2023; 06.00
Avtor: Te.P. / revija Lady
Alan Vitezič

Alan Vitezič foto: Marko Vavpotič, M24.si

Alan Vitezič je pravi mojster za žar.

Pevec in kitarist skupine Društvo mrtvih pesnikov Alan Vitezič zelo rad zakuri žar. Doma ga pripravijo skoraj vsak teden, v širši družbi pa nekajkrat na leto. Pri njih doma so večkrat na mizi ribje kot mesne jedi.

»Ribji gril si včasih privoščimo tudi v zimskih dneh na električnem žaru. Sicer pa je moj rajon zunaj, kjer se smodi. Ob meni je vedno hišni varnostnik, naš psiček Mars, ki je moj asistent. Je ves čas na preži in skrbi, da ne bi kdo odnesel kakšnega kosa slastne hrane. Žena Mojca pa pripravi vse preostalo. Zelo radi imamo škampe oziroma rakce na žaru, kot priloga so lahko zraven le bruskete, čeprav so običajno na mizi različne priloge. K sreči nama ni treba pripravljati francoske solate, ker sta za to specialistki moja mama in tašča, ki kar tekmujeta, katera jo bo večkrat postregla,« v smehu razkriva Alan. Brez žara pa ne gre niti na morju.

Alan Vitezič foto: Jon Vitezič

»Večkrat gremo s čolnom do bližnje plaže in na rešetki kaj spečemo. Pri nas na Krku je tradicija, da se vsako leto zberemo na 'manjaži', tako pravijo generacijskemu pikniku, na katerega se odpravimo s čolni. Začnemo z jutranjo kavico, nakupimo le osnovno, meso, kruh in paradižnik ter seveda vrbničko žlahtino. Nato se odpravimo na celodnevno razvajanje, ki se konča s pesmijo in prihodom v pristanišče ter obveznim mimohodom skozi mesto, da se generacija pokaže sokrajanom. To je lepa tradicija, ki nas drži skupaj,« nam je razkril Alan, ob tem pa se je spomnil še ene iz otroških let.

»Novomeščani smo imeli zelo radi piknike na tisti prelepi jasi, kjer je bil doma Rock Otočec. Vsak s svojim žarom, setom stolov in košarami hrane. Ni čudno, da so se tam naselili labodi. Na kakšno lepo soboto je bilo na jasi tudi več kot sto družin.«

prejšnji članek
Sandra Bedok razkriva, kako je biti hkrati mati in prostitutka
Svet slavnih
Sandra Bedok razkriva, kako je biti hkrati mati in prostitutka
naslednji članek
Božidar Wolfand - Wolf: Mama potrebuje mojo pomoč
Svet slavnih
Božidar Wolfand - Wolf: Mama potrebuje mojo pomoč