stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Šok terapija starejših generacij: Male kričače umirili s hladno vodo

5. 5. 2023; 01.00
Avtor: V.M.
profimedia-0624796367

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

Nekoč je bila hladna prha ali zgolj pljusk vode pogost izhod v sili mnogih staršev, ki jim na miren način ni uspelo zaustaviti trme malih kričačev. Kaj pa danes?

Čeprav se vzgojni ukrepi nagibajo predvsem k razumevanju otrokovih stisk in podpori pri izražanju čustev, pa tudi dandanes starši v kritičnih trenutkih nemoči posežejo po ukrepu, ki otroka prebudi iz čustvenega mehurčka. Zlasti, če so pljuske vode iz kozarca doživljali že v svojem otroštvu in so ga kot enega izmed medgeneracijskih vzorcev prenesli v odraslost, bodisi v vzgojne ukrepe ali kot reakcijo v odnosih, ki jih ne zmorejo obvladati.

Pljusk vode navadno eksplozijo čustev resnično prekine, a ne, ker bi se oseba resnično pomirila. Gre predvsem za šok, ki zaradi nepričakovanega nelagodja hipoma ustavi bodisi kričanje, jok, trmo ali druge oblike ponavljajočega glasnega izražanja volje, občutij. S tovrstnim ukrepom navadno sicer dosežemo želeni učinek, a problema zagotovo ne rešimo na način, ki bi bil vzpodbuden in koristen za soočanje z nadaljnjimi življenjskimi stiskami.

Vemo, ni lahko ostati miren. foto: profimedia

Kako torej ravnati v takšnih primerih?

Sodobni strokovnjaki svetujejo, da ob navalu trme malemu kričaču odtegnete pozornost. Ne posvečajte se teatru, ki se odvija pred vami. Dovolite, da napad trme mine brez občinstva. Čeprav je težko, se zavedajte, da je ključno, da ostanete mirni. Ko boste zaznali, da se pričenja naval otrokovih čustev umirjati, pristopite z razumevanjem in mirnim tonom. Šele ko se otrok umiri in ko ni ujet v vrtinec čustev, vam bo lahko prisluhnil in vas dejansko slišal. Takrat se pogovorite tako o neprimernosti vedenja, kot tudi o tem, da vam lahko stiske zaupa na drugačen način. Če tudi sami nosite prtljago iz otroštva, nemara veste, koliko ran lahko za seboj puščajo nerazumevanje in potlačena čustva.

prejšnji članek
Čas za nabiranje pljučnika: Kako ga uporabiti?
Zdravje
Čas za nabiranje pljučnika: Kako ga uporabiti?
naslednji članek
Vinci Vogue Anžlovar že ustvarja nov film
Kultura
Vinci Vogue Anžlovar že ustvarja nov film