Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zvezda Botrov razkrila težave s kompulzivno motnjo

30. 11. 2023; 10.00
Avtor: V.M.
Uršula

Ana Uršula Najev foto: Nova TV

Igralka Ana Uršula Najev je premagala težave z obsesivno-kompulzivno motnjo, znano po kratici OKM. Pri tem ji je v največji meri pomagala glasba.

Glavna igralka serije Botri Ana Uršula Najev je v intervjuju za 24sata spregovorila o intimnih težavah. Čeprav jo danes v vlogi zdravnice Luce Akrap spoznavamo kot vedro in karizmatično igralko, pa nekoč njeno življenje še zdaleč ni bilo sproščeno. V mladosti se je namreč borila z obsesivno kompulzivno motnjo OKM.

»Imela sem strašne tike, v osnovni šoli je šlo vse skupaj že v ekstremne razsežnosti. V šolo sem denimo hodila peš in po poti sem morala tudi po 10-krat počepniti,« se spominja Ana, ki pa o drugih podrobnostih spopadanja s prisilnimi mislimi in dejanji ni govorila. Je pa pojasnila, kako je hude težave premagala. »Ko so mi za božič podarili karaoke, sem se zaprla v sobo in ves čas pela. To me je rešilo, spoznala sem, da ko pojem, nimam tikov, nimam tesnobe,« – je iskreno povedala igralka.

Ana Uršula Najev - Lucija Luce Akrap foto: Nova TV

Kaj je OKM?

"Pri obsesivno kompulzivni motnji (OKM) so prisotne misli vsiljivke (obsesije) in/ali prisilna dejanja (kompulzije). Obsesije so vsiljive, ponavljajoče misli, ki jih posameznik doživlja kot mučne. Kljub zavedanju, da niso v skladu z njegovimi prepričanji, vsiljivih misli ne more pregnati, ob tem se pojavlja močna tesnoba in strah pred izgubo zdravega razuma. Bolj ko se posameznik upira mislim, bolj se te vračajo in z njimi narašča tesnoba."

Več o motnji si lahko preberete TUKAJ.

prejšnji članek
SIT: Kdo se skriva pod kostumi?
Resničnostni šovi
SIT: Kdo se skriva pod kostumi?
naslednji članek
Samozavestna napoved: "Velika zmagovalka Mateja"
Resničnostni šovi
Samozavestna napoved: "Velika zmagovalka Mateja"