Svet slavnih
 

Botri: Zdenka v Zagrebu prava atrakcija

19. 8. 2024; 10.00
Avtor: V.M.
irena-matas, igralka, botri, zdenka

Irena Matas foto: Osebni arhiv

Igralka, ki v Botrih upodablja prodajalko na tržnici, je pevka in vsestranska umetnica, znana po prav posebnem projektu …

Poznamo jo kot Zdenko s tržnice v Zaglavah, kjer prodaja sadje in zelenjavo ter okusen sir. Igralka Irena Matas, ki jo Lara Gotovac ljubkovalno kliče Zdenkič, se ukvarja tudi s petjem, sicer pa je po poklicu turistična delavka. Zanimanje za umetnost jo je privedlo v igralski svet, pohvali se namreč lahko z dolgoletnimi izkušnjami z delom v profesionalnih produkcijah filma, televizije in gledališča. Pred leti je prepletla turistični poklic z umetniško upodobitvijo in ustvarila edinstveno predstavo, ki jo izvaja na zagrebških ulicah. Irena je ustvarila predstavo za sprehajalce, ki se ji lahko pridružijo in skozi humorne dialoge spoznavajo zgodovino mesta.

»Ideja, da svoj osnovni turistični poklic združim z uprizoritveno umetnostjo, predvsem z igro, petjem in plesom, je zorela postopoma in počasi, nato pa je prišel trenutek, ko je ta zgodba preprosto dokončno dozorela in se odločila zapustiti mojo glavo. Tako sem julija 2017 sedla in v 14 dneh napisala scenarij z naslovom Sprehod s Kolumbijkami,« je za portal zeneimediji.hr povedala Irena. In kaj natanko se dogaja skozi predstavo? »Sprehajamo se, zabavamo, izvajamo monologe v hrvaškem knjižnem jeziku in narečjih ter komične dialoge v narečjih …« je pojasnila igralka in razložila, da ob tem tudi pojejo in skozi ples uprizarjajo zgodovinske utrinke in legende. »Vse temelji na hrvaški zgodovinski, kulturni in umetniški dediščini s področja književnosti, gledališča in filma,« je še povedala Irena.

Irena Matas

Irena Matas foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Cene Prevc: Sem zelo dostopen, ampak še vedno imam rad tudi svoj mir
Svet slavnih
Cene Prevc: Sem zelo dostopen, ampak še vedno imam rad tudi svoj mir
naslednji članek
'Če nama ne bi kuhala mama, bi bila lačna'
Resničnostni šovi
'Če nama ne bi kuhala mama, bi bila lačna'

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.