nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Legendarna igralka se je poročila s svojim posiljevalcem

21. 10. 2023; 08.00
Avtor: T.L./ revija Lady
profimedia-0648546791

Joan Collins foto: Profimedia

Joan Collins je letos praznovala 90 let in še vedno je velika diva s stilom. Njeno kariero je najbolj zaznamovala vloga hudobne Alexis v žajfnici Dinastija, in kot je sama samozavestno povedala v podkastu za The Guardian: »Še vedno me imajo vsi za hladno, hudobno mrho, vse samo zato, ker sem tako odlično odigrala svojo vlogo.«

A čeprav so od predvajanja serije Dinastija minila že več kot tri desetletja, Joan Collins ne neha vznemirjati javnosti. Življenje slavne igralke je bilo polno preobratov in ne preseneča, da mnoge še vedno zanimajo podrobnosti njene zasebnosti. Bila je ena prvih igralk v Hollywoodu, ki se je borila za enakovredno plačilo žensk in moških. Poročena je bila petkrat, prvi zakon pa je zaznamovalo veliko trpljenje. Kljub življenjskim stiskam ji je uspelo zgraditi uspešno kariero in v resnici velja za eno najmočnejših in neodvisnih igralk. 



Ob jubileju
Ob svojem okroglem jubileju je razmišljala: »Seveda nekaj stvari tudi obžalujem. Mislim, obžalujem, da je mojo hčer zbil avto. Obžalujem nekatere svoje poroke – to sem storila prevečkrat. Bila sem neumna. No, ni mi žal, da sem se poročila s Tonyjem Newleyjem, ker imam dva čudovita otroka, Taro in Alexandra, s poroko z Ronom Kassom pa sem dobila čudovito hčer Katy. Iskreno obžalujem, da sem se poročila s Švedom,« je povedala rojena Londončanka, ki je s Švedom mislila na glasbenika in ženskarja Petra Holma, za katerega je pozneje povedala, da je predvsem nasilnež s hudim temperamentom in »najbolj bojevita oseba, kar sem jih kdaj srečala«. 

Joan Collins foto: Profimedia

Londončanka


Rodila se je v družini učiteljice plesa in agenta za talente, ki je imel pozneje med svojimi strankami tudi Shirley Bassey, The Beatles in Toma Jonesa. Ima brata Billa, ki je danes nepremičninski agent, in sestro Jackie, pisateljico, ki je s svojimi romani zaslužila milijone, a je leta 2015 umrla za rakom na dojkah. Že pri devetih letih je debitirala v igri Henrika Ibsena Hiša lutk, pri 16 letih pa se je začela šolati za igralko na Kraljevi akademiji za dramsko umetnost (RADA) v Londonu. Pri 17 letih je podpisala pogodbo z britanskim filmskim studiem Rank Organisation. Kariero je začela pri 17 letih, takoj po diplomi na akademiji. Dobivala je številne ponudbe za filmske vloge, njen oče pa je bil proti službi, ker je delal v gledališču in je vedel vse o temni plati tega posla in ni želel, da bi bila njegova hči del te zgodbe. 

Alexis Carrington Colby
Leta 1981 je dobila vlogo Alexis Carrington Colby v dolgoletni televizijski limonadi Dinastija. Za to vlogo, ki jo je igrala do leta 1989, je prejela zlati globus za najboljšo igralko, bila pa je tudi nominirana za emmyja. O svojem ljubljenem liku pravi: »Pri Alexis mi je bila všeč njena duhovitost. Bila je zelo duhovita, bila je rezka in nikomur ni dovolila, da bi se ji prikupil.«Trenutek v resničnem življenju, ko je izkoristila svojo notranjo Alexis, je bil, ko je na vrhuncu priljubljenosti Dinastije ugotovila, da je bil njen moški soigralec John Forsythe plačan precej več kot ona. Med intervjujem leta 2021 je razkrila, da je zaslužila 14.300 evrov na epizodo, medtem ko je Forsythe dobival približno 28.600 evrov na epizodo. V času v Hollywoodu, ko se o razlikah v plačilu med moškimi in ženskami pogosto ni niti dvomilo, se je pogumno odločila spregovoriti o tem, kar je verjela, da si zasluži enako vsoto kot moški kolega.Po končani seriji je šla po sestrinih stopinjah in izdala svoj prvi roman Prime Time, ki je kljub slabim kritikam postal uspešnica. Od takrat je izdala več romanov, spominov in avtobiografijo pa tudi nekaj priročnikov za nego in lepoto. Leta 1997 jo je britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala z redom britanskega imperija za njen prispevek k umetnosti, leta 2015 pa z nazivom dame za njen prispevek k dobrodelnemu delu. 

Joan Collins je delala tudi kot fotomodel foto: Profimedia


Vsi njeni možje
Na snemanju je že zelo mlada spoznala svojega prvega moža Maxwella Reeda, ne da bi vedela, kakšen pekel jo čaka z njim. Kot je pozneje razkrila, se je za poroko odločila zaradi sramu, ker jo je omamil in posilil. »Star je bil 31 let, jaz pa sem bila sedemnajstletna devica. Omamil me je, ko sva bila pri njem doma, sredi noči sem prišla k sebi, zbudila sem se v njegovi dnevni sobi, medtem ko je seksal z menoj. V tistih časih je mama rekla, da sem 'izkoriščena'. Zdaj temu pravimo posilstvo na zmenku,« je povedala za tuje medije. Nato je dodala: »Če ne bi bila tako nedolžna glede seksa in tega, kakšne bi morale biti stvari, tega ne bi storila, a sem se počutila tako krivo, da sem to vseeno storila.« V času, ko sta bila poročena, jo je mož poskušal prodati starejšim moškim za 11.000 evrov. Po štirih letih zakona se je odločila tej zvezi narediti konec, on pa je od nje zahteval 1100 evrov na mesec, saj je trdil, da je prav zaradi njega zaslovela. Joan je razkrila, da jo je zakon stal okoli 2,3 milijona evrov.Leta 1963 se je znova poročila, tokrat z Anthonyjem Newleyjem. Z njim je imela dva otroka, hčer Taro in sina Alexandra, poročena pa sta bila šest let. Leta 2017 je njun sin Alexander izdal knjigo spominov Unaccompanied Minor in v njej zapisal, da je njegov oče pedofil, kar je šokiralo vse.»Poroka mojih staršev je bila uničena zaradi njegovih perverzij. Bil je pedofil, ki ga je privlačila mladost. V njegovi izkrivljeni glavi je bila nedolžnost najboljši afrodiziak. To je bilo njegovo skrito, zelo nevarno in uničujoče spolno nagnjenje,« je zapisal Alexander in trdil, da je bil oče nenehno izpostavljen seksu. Vendar sta njegova mati in sestra te navedbe zanikali. Po drugi strani pa je Alexander o svoji mami zapisal, da je hladna, sebična in narcisoidna oseba. 

Hčerina nesreča
Tri leta po ločitvi od Newleyja se je Joan poročila z Ronaldom S. Kassom in z njim imela hčer Katy. Njuno zakonsko idilo je prekinila prometna nesreča, v kateri se je hči hudo poškodovala. Ko si je Katy opomogla, je Joan vložila zahtevo za ločitev, potem ko je izvedela, da je njena družina bankrotirala.Četrtič se je poročila s skandinavskim pevcem Petrom Holmom, a se je tudi ta zakon končal, domnevno zaradi njegovega ljubosumja.Leta 2000 je Joan spoznala 32 let mlajšega Percyja Gibsona, ki je postal njen peti mož, in zdi se, da je z njim končno našla srečo. 

Joan Collins foto: Profimedia

prejšnji članek
Reka ljubezni: Igralko povabila k sodelovanju Raay in Marjetka
Svet slavnih
Reka ljubezni: Igralko povabila k sodelovanju Raay in Marjetka
naslednji članek
Polona Vetrih odletela na Japonsko
Svet slavnih
Polona Vetrih odletela na Japonsko
#nasazenazenska
nasazenazenska